kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

14. İstanbul Bienali sona erdi

8 Aralık 2015

TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla Carolyn Christov-Bakargiev tarafından bir dizi işbirliği içerisinde şekillendirilen, 80’in üzerinde katılımcının 1.500’ün üzerinde eseriyle yer aldığı, Koç Holding sponsorluğunda ve bir dizi sponsor ve destekçinin katkılarıyla gerçekleşen 14. İstanbul Bienali, 26 Kasım Perşembe günü sona erdi. Kapılarını açtığı 5 Eylül tarihinden itibaren beklediğinin üzerinde yoğun bir ilgi gören Bienal bu sene izleyici rekoru kırdı. 36 sergi mekânının 2 ay boyunca açık kaldığı 14. İstanbul Bienali’nin, İstanbul Modern’de yer alan sergisi 26 Kasım’a kadar uzatıldı. 14. İstanbul Bienali’ni toplamda 12 hafta boyunca 545.000 ziyaretçi gezdi.

14. İstanbul Bienali, sergilerinin yanında etkinlikleriyle de sanatseverlerle buluştu

Bienal kapsamında gerçekleştirilen TUZLU SU: Söz Edimleri ve Söylem Biçimleri başlıklı programda 200’den fazla sanatçı, bilim insanı, küratör, filozof ve kültürel  aktivistlerin katılımıyla 80’nin üzerinde yuvarlak masa tartışmaları, seminerler, paneller, sözlü sunumlar, dinleyicilerle söyleşiler, atölye çalışmaları ve performanslar yapıldı. Program kapsamındaki etkinlikleri  3500’ü aşkın izleyici takip etti.

Bienal boyunca İstanbul Modern Sinema’da ücretsiz film gösterimleri de gerçekleştirildi. Müge Turan ile Carolyn Christov-Bakargiev tarafından Ekolojik Kurgular, Denizler Altında, Hayatta Kal!ve Kıyıdakiler olmak üzere dört tema etrafında hazırlanan program, uzun metrajlı filmler ile sanatçı filmleri ve video eşleşmeleri şeklinde tasarlandı. Film ve sanatçı işleri eşleştirmeleri ise James Richards tarafından yapıldı. 1 Kasım’a kadar devam eden programda toplamda 44 film izleyicilerle buluştu.

14. İstanbul Bienali kapsamındaki Çocuk Eğitim Programı ve rehberli turlar büyük ilgi gördü

14. İstanbul Bienali sürecince Koç Holding desteği ve Pace Çocuk Sanat Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Çocuk Eğitim Programları, 1 Kasım’a kadar 8-18 yaş aralığındaki katılımcılara yönelik ve ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Büyükada ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yapılan eğitimlere bu yıl 3.000’in üzerinde öğrenci katıldı. Öğrenciler ve gençler, bienali gezen izleyicilerin %30’unu oluşturdu.

Bienal ve gençleri bir araya getiren bir diğer proje ise bienalin rehberli turları oldu. 30’dan fazla mekânda ziyaretçileri gezdirmek ve onları bilgilendirmek adına birçok genç rehber, sergiler açılmadan önce bir ay boyunca eserler hakkında eğitim aldı ve bienal süresince Koç Holding desteğiyle gerçekleştirilen rehberli turlara katılmak isteyen ziyaretçilere eşlik etti.