kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

2016 sonbaharında dünyadan 10 tasarım etkinliği

6 Eylül 2016

Uluslararası tasarım sektörü, 2016 sonbaharı için festivaller, bienaller ve fuarlarla çok yoğun bir program hazırlığında. Herbirinin kendi içinde program akışları ve paralel etkinlikleri de olduğunu hesaba katarsak, bu sonbaharın tasarım alanı açısından dolu dolu geçeceğini öngörebiliriz.

Blouin Artinfo‘da yer alan liste bu sezon takip etmeniz gereken tasarım haftası, fuar, bienal ve festivali bir araya getiriyor.

1. Helsinki Tasarım Haftası (1 – 11 Eylül 2016)

Nordik tasarımın en görülmesi gereken etkinliklerinden biri olan Helsinki Tasarım Haftası, tasarım sezonunun açılışını yapıyor. Tüm şehre yayılan program dahilinde, 7 – 9 Eylül arasında Kablo Fabrikası’na kurulacak olan “Tasarım Pazarı”, tasarım haftasının showroom’unu oluşturuyor. Nordik ülkelerde kurulan en geniş kapsamlı stok satışının gerçekleştirileceği pazarda, mobilyadan, ev dekorasyonu ürünlerine, giyimden aksesuarlara kadar yaklaşık 200 tane markanın tasarımları yer alıyor. Elbette her sene olduğu gibi Tasarım Haftası, şehirde de imzasını bırakıyor. Bu yılın imza enstalasyonu, Berlin merkezli mimari tasarım platformu, şehrin ünlü The Three Smiths” heykeli etrafında dev bir hava baloncuğu geçiren Plastique Fantastique‘den geliyor. Helsinki Tasarım Haftası boyunca, sektörden isimlerle konuşmalar, stüdyo çalışmaları, galeri ziyaretleri gibi birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

2. Paris Tasarım Haftası ve Maison et Objet (3 – 10 Eylül 2016; 2 – 6 Eylül 2016)

Paris Tasarım Fuarı Ev ve Obje (Maison et Objet), Paris Tasarım Haftası’nın kalbini oluşturuyor. Bu sene, “Oyunlar Evi” / “House of Games” teması altında mobilyadan ev aksesuarlarına dekorasyona dair birçok seçenek sunan fuara  galeri açılışları, sergiler, tasarım yürüyüşleri, davetler, konuşma ve sunumlar eşlik ediyor.

3. Sydney Tasarım Festivali  (2 – 11 Eylül 2016)

1996’dan beri her sene bir dizi sergi, atölye çalışmaları ve etkinliklerle zenginleştirilen kamusal bir program dahilinde gerçekleştirilen Sydney Tasarım Festivali, bu sene “Yap veya Kır” (Make or Break) başlığı altında, Sydney Museum of Arts and Applied Sciences ve New York  Museum of Arts and Design işbirliği ile “Derhal: Dijitali Materiyalleştirmek” (Out of Hand: Materilising the Digital) adlı sergiye de ev sahipliği yapıyor. Yine programa ek olarak atölyeler, sunumlar, yerel ve uluslararası tasarımcılarla buluşmalar gibi  paralel etkinlikler de gerçekleştiriliyor.

4. Londra Tasarım Bienali ve Londra Tasarım Festivali (7- 27 Eylül 2016; 17 – 25 Eylül 2016)

Somerset House‘da 37 ülkenin katkılarıyla gerçekleştirilen Londra Tasarım Bienali’nin bu seneki teması, Thomas More’un 500. yaşını kutlayan ünlü romanı “Ütopya” ya gönderme yaparak dünyayı daha iyi bir yer haline getiren uluslararası projeleri bir araya getirmeyi hedefleyen “Tasarımla Ütopya” (Utopia by Design). Bu seneki Londra Tasarım Festivali ise bir kez daha Victoria & Albert Müzesi’nde yer alıyor.

5. Viyana Tasarım Haftası (30 Eylül – 9 Ekim 2016)

Viyana Tasarım Haftası, bu sene grafik tasarım ve endüstriyel tasarım olmak üzere 2 yeni format ve 150 farklı etkinlik içeren bir programla 10. yılını kutluyor. Sergiler, katılıma açık projeler, atölyeler, konuşmalar, rehberli turlarla zenginleştirilen hafta, Londra Tasarım Bienali ile de işbirliği içinde olacak.

6. İstanbul Tasarım Bienali (22 Ekim – 20 Kasım 2016)

Bu sene 3. edisyonunda, “Biz İnsan Mıyız?” (Are We Human?) sorusunu soran İstanbul Tasarım Bienali, “Vücudu Tasarlamak”, “Evreni Tasarlamak”, “Yaşamı Tasarlamak”, ve “Zamanı Tasarlamak” olmak üzere 4 ana temada tüm şehre yayılan bir programa sahip. Ayrıca Tasarım Rotaları ve Tasarım Bölgeleri gibi paralel programlarla da yerel stüdyo ve galeri ziyaretleri gerçekleştirilecek.

7. Flemenk Tasarım Haftası, Eindhoven (22 – 30 Ekim 2016)

Hollanda’nın en kapsamlı tasarım festivali olan Flemenk Tasarım Haftası bu sene, “Yapım” (The Making Of) adlı programla 15. yaşını kutluyor. 2.500 ulusal ve uluslararası tasarımcının proje ve tasarımlarının yer alacağı program, “Bu Senin Dünyan” (It’s Your World) ve “Adımına Dikkat Et” (Mind the Step) adlı iki sergiye de ev sahipliği yapacak.

8. Tokyo Tasarım Haftası (26 – 31 Ekim 2016 ve 2 – 7 Kasım 2016)

Bu sene, 700’den fazla sanatçının Meiji Jingu Gaien Kampüsü‘nde yer alacağı, Japonya’nın en kapsamlı tasarım haftası olan Tokyo Tasarım Haftası‘nda, mimariden modaya, grafik tasarımdan sinemaya tasarımın çeşitli alanlarını içeren bir program var. Program çeşitli sergi ve etkinliklerle, iş dünyası profesyonellerinden yaratıcı endüstriler çalışanlarına, öğrencilerden tasarımla uzaktan yakından ilgilenen herkese ulaşmayı hedefliyor.

9. Ghent Tasarım Trienali (19 Kasım 2016 – 5 Mart 2017)

Bu sene 8.‘si düzenlenen Ghent Tasarım Trienali, Ghent Tasarım Müzesi‘nde yer alıyor. “Tasarımdaki Eller” (Hands on Design) temasıyla yola çıkan trienalde, tasarımcı ve sektör arasındaki kimyaya odaklanılacak. 1995’den beri gerçekleştirilen trienal, gelenekselleşmiş olarak, Belçikalı hikayeler ve bakışaçılarından, yaratımın çeşitli hallerine odaklanıyor.

10. Design Miami (30 Kasım – 4 Aralık 2016)

Design Miami, tam da Noel öncesi, Art Basel Miami‘de gerçekleştiriliyor. Uluslararası galerilerin, tasarımcıların, koleksiyonerlerin ve elbette ünlü isimlerin buluşma noktası olan fuar programı, bir dizi paralel etkinliklerle birlikte tasarım sektörüne uluslararası bir bakış niteliğinde.