kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

2020 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Türkiye’den Osman Kavala ve Mısır’dan Mozn Hassan’ın

16 Eylül 2020

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün 12.’si, 15 Eylül Salı günü 20.00 – 21.20 saatleri arasında çevrimiçi yayınlanan bir törenle sahiplerini buldu.

Ödülü, kültür-sanat aracılığıyla insan hakları ve toplumsal diyaloğun güçlendirilebileceğini gösteren, hayatını çoğulcu ve demokratik bir toplum inşasına adayan Osman Kavala ve Mısır’da kadına yönelik cinsel şiddetin ve kadın hakları ihlallerinin görünür kılınması için mücadele eden, Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde feminist hareketin öncülerinden Mozn Hassan aldı.

Törene 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı. Törende, açlış konuşmasını Uluslararası Hrant Dink Ödülü Komite Başkanı Ahmet İnsel yaptı. Geceye özel performanslarıyla Arto Tunçboyacıyan, Can Bonomo, Dialog Project, Kalben, Kudsi Erguner ve O.F.F. yer aldılar.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2020 yılının ‘ışıklar’ı gösterildi. Bu yılın ‘ışıklar’ı arasında, Türkiye’den Şili’ye, Endonezya’dan Lübnan’a, ABD’den Almanya’ya Hindistan’dan Çin’e, kadın ve insan hakları savunucularının yanı sıra, barış, eşit yurttaşlık, demokrasi ve adalet talepleriyle ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.

Törende Rakel Dink, Tekirdağ Malkara’daki restorasyon bekleyen Surp Toros Ermeni Kilisesi’nden eşi Hrant Dink’in sevdiği şarkılardan birini seslendirdi. Gece Arto Tunçboyacıyan’ıntören için özel olarak hazırladığı ‘Son Dakika Golü’ şarkısıyla son buldu.