Bu yıl 17 – 28 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen 28. Akbank Caz Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok söyleşi ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor.
28. Akbank Caz Festivali Söyleşiler
Kuzeye Gidenler
Caz programcısı ve meraklısı Hakan Rauf Tüfekçi Türk caz tarihinin geçmişinde az bilinen ve pek konuşulmayan bir konuyu ele alıyor.
Afro-Amerikan caz müzisyenlerinin İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik, siyasal ve toplumsal nedenlerle Avrupa’ya göç etmeye başladığı dönemde, birçok önemli caz müzisyeni Avrupa’ya yerleşti. Buna benzer bir tarih dilimi, 1960’ların sonundan 1980’lere kadar uzanan bir aralıkta, Türkiye’de de yaşandı. Kuzeye Göç Dönemi olarak adlandırılabilecek bu yıllarda İskandinav ülkelerine giden Türk cazcıların bir kısmı kısa sürede geri dönerken, bazıları oralara yerleşerek lokal müzisyenlerle önemli projelere imza attılar ve uluslararası arenada ses getirdiler. Kuzey yıldızının büyüsüne kapılıp göç eden Türk cazcıların öyküsünün ele alınacağı bu panelde, Türkiye cazının önemli isimleri o günleri anlatacak ve yaşanan göçün Türk cazına etkilerini interaktif bir ortamda tartışmaya açacak.
Erol Pekcan Anısına
1994 yılında 61 yaşında yitirdiğimiz, Türk caz sahnesinin öncülerinden, vizyoner davulcu Erol Pekcan, yalnızca bir yorumcu değildi. Kurduğu başarılı topluluk ve orkestralarla Ankara, İstanbul Radyoları’ndaki yayınları, ilham verici televizyon programlarıyla hem genç kuşaklarda yeni bir caz kültürünün yeşermesini hem de caz sanatının geniş bir dinleyiciye ulaşmasını sağladı.
Koffi Kwahulé: Caz Müziği, Tiyatro İçin Bir İlham Kaynağı
Yazdığı otuzun üzerinde tiyatro oyunuyla adını dünyaya duyuran ve prestijli ödüllerin sahibi olan yazar ve dramaturg Koffi Kwahulé, bugün, dünya çapında oyunları en çok sahnelenen Afrikalı yazarlardan biri. Kwahulé’nin genellikle müzik notalarıyla süslü yapıtları, izleyicileri tuhaf ve hayli orijinal bir dünyaya doğru yolculuğa çıkarırken, cazı çağrıştıran eş zamanlı bir sükûnet kendine has bir müzikal ton yaratıyor. Kwahulé’nin oyunlarına eşlik ederek onları zenginleştiren caz, aynı zamanda metinlerin ilerleyişine de düzensiz bir ritim katıyor. Bazen nefes nefese olan, bazen duraksayan tempo, Kwahulé’nin oyun yazarlığının alametifarikası niteliğinde. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede sahnelenen Bira Fabrikası (Brasserie), Big Shoot, Arıza (Blue-S-Cat) ve çok yakında sahnelenecek L’odeur des arbres gibi oyunların sahibi duayen yazar, Akbank Caz Festivali kapsamında caz müziğinin yapıtları üzerindeki etkisini ve bu iki sanat disiplini arasındaki ilişkiyi anlatacak.
28. Akbank Caz Festivali Atölye Çalışmaları
Swing Jazz / Lindy Hop Dans Atölyesi
Lindy Hop dans akımı, cazın altın çağı diye bilinen Swing döneminde New York’ta tarih yazdı ve 1920’li yılların ortasından 1940’lı yılların sonlarına kadar doludizgin yaşandı. 1940’ların birçok Hollywood filmine konu olan bu swing dans janrı sonradan rock’n roll’a evrildi. Özgürleştirici Lindy Hop deneyimi, rüzgarını bugünlere de taşıyarak, halen dünyanın birçok ülkesinde meraklılarını pistlere çekmeye devam ediyor. Istanbul Lindy Hoppers, partnerli yapılan bu dansın soluksuz neşesini Akbank Caz Festivali’nin 1 saatlik atölyesinde katılımcılarla paylaşacak.
Swing Jazz / Solo Caz Dans Atölyesi
İstanbul Lindy Hoppers, swing döneminin mutluluk saçan enerjisini bedenlerinde hissetmek isteyenlerle, 1 saatlik bu solo caz atölyesinde buluşacak.
Jazz Tap Atölyesi
Tap dans, ayak vuruşlarıyla çıkarılan sesler ile ritim yaratmaya odaklı bir dans türüdür. Müzikalite ve ritim duygusunu birleştiren, 1920’lerin caz adımlarını içeren, eğlence ve doğaçlamanın ön planda olduğu bu dansla atölyede tanışabilirsiniz.
Swing Kids / Çocuklar İçin Dans Atölyesi
“Kendi gibi olma” kavramı çocukların potansiyeliyle, onlara özgürce yaratabilecekleri ve anı yaşayabilecekleri imkanlar tanıyarak keşfedilebilir. Dans etmek, çocukların kendilerini ve bedenlerini tanımasına olanak sağlarken, onlara başkalarıyla iletişim kurabilmeyi de öğretir.