İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 24 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, bu yıl 28. kez 1 – 24 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, açık hava mekânlarında düzenlenecek 40’a yakın konser ve çeşitli yan etkinlikler yer alacak.
Festivalde konser verecek isimler arasında Afrika müziğinin dört Grammy ödüllü kraliçesi Angélique Kidjo, pop müzikteki yetkinliğini caza taşıdığı “İhtimaller” projesiyle Kenan Doğulu, Ennio Morricone’ye adadığı albümü “Morriconne Stories”den parçalarla Avrupa cazının önde gelen alto saksofonistlerinden Stefano Di Battista, Hollandalı müzisyen ve prodüktör Niels Broos ile festivale özel projesiyle Mabel Matiz, bu topraklardan şarkılarla dünyaya gerdan kırdıran ve geçen yıl Grammy’ye aday gösterilen Altın Gün, ilham kaynağı olan Atlantic Records’ın kurucusu Ahmet Ertegün’ün hikâyesini şarkılar eşliğinde sahneye taşıyan Karsu, BBC Yılın Sanatçısı Ödülü’nü kazanan ve Glastonbury ve Latitude festivalleri gibi önemli müzik sahnelerinde yer alan Arlo Parks ve daha nice isim var.
Festivalin yeşille cazı bir araya getiren ücretsiz Parklarda Caz konserlerine bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenecek Festivalde #İstanbulBirSahne konserleri de eklenecek. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserlere her yaştan festival izleyicisi davetli olacak. Bir diğer sevilen etkinlik Gece Gezmesi, bu yıla özel bir formatla Beykoz Kundura’nın farklı sahnelerine dağılacak.
Festivalde 19 yıldır devam eden Genç Caz projesi bu yıl 2013’te kaybettiğimiz müzik insanı Mehmet Uluğ’un anısını yaşatmak amacıyla oluşturulan Mehmet Uluğ Fonu ile buluşarak güçleniyor. Genç Caz’la keşfedilen gelecek vadeden genç müzisyenlerin yaratıcılıkları ve kariyer gelişimleri bu fonla desteklenecek ve seslerini Türkiye’den dünyaya duyurmaları sağlanacak.
28. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ses sanatçısı Tülay German’a veriliyor. Müzik yaşamının ilk yıllarında Ruhi Su’dan dersler alan, öğrendiği türküleri çağdaş yorumunu katarak seslendiren Tülay German, 1964’te Türk pop müziğinin ilk hit parçası olarak kabul edilen “Burçak Tarlası”nı kaydetti. 1966’da plak yapmak üzere Paris’e giden German, Fransızca on plak doldurdu. Almanya’dan Brezilya’a pek çok ülkede radyo ve televizyon programlarına, festivallere katıldı, German Charles Aznavour, Lèo Ferre, Moody Blues gibi şarkıcılarla birlikte Fransa’nın en önemli konser salonlarında konserler verdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde İlhan Mimaroğlu’nun kendisi için yazdığı “Tract” albümünü doldurdu. 1981 yılında, Fransa’nın en büyük ödüllerinden biri olarak kabul edilen, Pink Floyd ve Jimi Hendrix’ gibi isimlerin de aldığı, “Académie Charles Cros Grand Prix du Disque” ödülüne layık görüldü. Son olarak “Nâzım Hikmet’e Saygı” adlı albümü yapan German 1987 yılında Hollanda’da verdiği bir konser sonrasında sahnelerden çekildi. Halen Paris’te yaşıyor, müzik yaşamının yanı sıra yazarlık yapıyor.
Türkiye’den güncel müziği odağına alan uluslararası bir tanıtım ve iletişim etkinliği olan “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” festival kapsamında bu yıl beşinci kez +1 desteğiyle 18 Eylül’de düzenleniyor. Şimdiye kadar birçok grubu yurtdışı turnelerinde destekleyen, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan Vitrin, bu yıl müzik sektörü ile diğer yaratıcı endüstrileri buluşturan çeşitli paneller düzenliyor. 18 Eylül’de Beykoz Kundura ev sahipliğinde, Kundura Sahne işbirliğiyle gerçekleştirilecek Vitrin panelleri, film ve oyun endüstrisinde müzik kullanımı, sürdürülebilir festivaller, plak şirketleri, menajerler, sanatçılar ve sektör kurumlarını odağına alacak. Farklı sektörlerden öncü kuruluşlar ve fikir önderleri düzenlenen panellerde buluşarak bu alanlardaki yeni gelişme ve trendleri değerlendirecek. Vitrin kapsamındaki katılıma açık paneller aynı zamanda İKSV YouTube kanalı üzerinden canlı olarak izlenebilecek. Panel programı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Panellerin akşamında Beykoz Kundura ev sahipliğinde yapılacak “Gece Gezmesi Beykoz Kundura’da” etkinliğine katılacak altı sanatçının konserleri, daha sonradan çevrimiçi yayımlanacak kaydıyla festival izleyicisiyle beraber dünyanın önde gelen festival ve etkinliklerinin yöneticilerinin de dikkatine sunulacak. Böylece başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanından çok sayıda uluslararası müzik profesyoneli, Türkiye’den müzik gruplarını daha yakından tanıma fırsatını bu yıl da yakalayacak.
İstanbul Caz Festivali ve İKSV Alt Kat‘ın işbirliğiyle, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin desteğiyle hazırlanan yeni video serisi, Temmuzda İKSV YouTube kanalında başlıyor. Altı bölümden oluşan seride müzisyen Deniz Taşar, kendi müzikal serüvenini paylaşırken müziğin sanat dallarıyla ilişkisinden doğaçlamaya, basit enstrüman yapımından performansa uzanan farklı konularda konuk sanatçılarla sohbet edecek. İzleyenleri her bölümde sürpriz performanslar da bekliyor. Her yaştan müzikseverin ilgiyle takip edeceği serinin bölüm içerikleriyle bağlantılı olarak dinleme listeleri de sunulacak. Temmuz ayında başlayacak seriye, İKSV Alt Kat internet sitesinden sesli betimleme seçeneğiyle de erişilebilecek. Festivalde Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin desteğiyle, İKSV Alt Kat’ın yürütücülüğünde farklı çocuk atölyeleri de düzenlenecek. Parklarda Caz ve İstanbul Bir Sahne etkinlikleri kapsamında farklı yaş gruplarına yönelik sunulacak ücretsiz atölyelerin ayrıntıları temmuz ayında duyurulacak.
İstanbul Caz Festivali, İKSV’nin bu yılın başında yayımladığı “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” raporu ışığında festivallerin de sürdürülebilirlik ve ekolojik dönüşüm yolunda önemli adımlar atabileceği düşüncesini paylaşıyor. Bu çerçevede festival, faaliyetlerindeki ekolojik ayak izini düşürmek yönünde çeşitli düzenlemeler yapma kararı aldı. İlk adım olarak önümüzdeki üç yıllık süre içerisinde İKSV’nin bu konudaki hedefleri ile paralel olarak çevresel etkilerimizi değerlendirmek ve olumsuz etkilerimizi gidermek veya azaltmak için hazırlıklar devam etmektedir. Ayrıca bu yılki festivalden başlayarak atık yönetimi, geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı, gereksiz kaynak tüketiminin azaltılması ve daha enerji verimli yollar izlenmesi konusunda da çalışmalar yapılacak.
Ayrıca İstanbul Caz Festivali 2019’da katıldığı, uluslararası müzik endüstrisindeki cinsiyet eşitliğini gözeten Keychange programının hedeflerini bu yıl da takip ediyor. Müzik festivallerinin programlarında 2022 yılına kadar en az %50 oranında cinsiyet dengesini sağlama sözünü içeren Keychange programı, müzik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik eden İngiltere merkezli öncü bir uluslararası girişim. İstanbul Caz Festivali, bu yılki programında Keychange hedeflerine göre %51’lik bir oranı sağlamakta. Bu oran festival programındaki müzik topluluklarında en az bir kadın veya cinsiyet azınlığı üye içermek olarak ölçülmektedir. Festivalin 2019 yılında katıldığı Keychange’e şu anda dünya çapında 400’ün üzerinde festival destek veriyor.