kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

ANAMED’de “Osmanlı Tarihinin Yeniden Keşfi”

15 Mayıs 2018

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED)10 Mayıs – 30 Eylül 2018 tarihleri arasında “Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Tarihinin Yeniden Keşfi (1886)” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay, Ahmet Ersoy ve Deniz Türker’in üstlendiği, tasarımını ise Yeşim Demir Pröhl’ün yaptığı sergi; Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, II. Abdülhamid’in 1886 yılında Söğüt civarı için verdiği keşif gezisi talimatı sonucu hazırlanmış ve Almanya şansölyesi Otto von Bismarck’a gönderilmiş üç cilt fotoğraf albümünü ziyaretçilere sunuyor.

Albümler, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti Bursa ile Yenişehir, İznik, Söğüt ve Bozüyük gibi erken Osmanlı yerleşim birimlerini kapsamlı olarak belgelemek amacıyla, Hoca Ali Rıza, Serverili Ahmed Emin, Ahmet Şekûr ve Mehmed Emin gibi dönem­in önde gelen fotoğrafçı ve ressamlarından oluşan keşif heyet­inin bölgedeki çalışmaları sonucu oluşturuldu.