kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Dirimart’ta yeni sergi: “It can and has been”

7 Eylül 2021

Dirimart, 1 Eylül – 3 Ekim 2021 tarihleri arasında Ahmet Öğüt’ün “It can and has been” başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanatçının beş yıl aradan sonra İstanbul’da gerçekleşen büyük çaplı kişisel sergisi, gerçekliğine inanması güç bireysel hikâyelerin eşliğinde, izleyicilerin İstanbul’un yakın geçmişiyle ilintili kendi anılarını harekete geçirecek yerleştirmeleri bir araya getiriyor.

Öğüt’ün sanat pratiği, her defasında yeni bir fikrin peşinden koşmaktansa, hayata dair uzun soluklu olanların yaratısına odaklanır. İşlerinin özü, gündelik hayatın sanat kanalıyla yeniden yorumlanması üzerine kuruludur. Performans, desen, video, yerleştirme, mekânsal müdahale gibi mecralar kullanan sanatçının işleri süregiden mücadelelerin altını çizer, bizi sanatçının zamanımıza dair özgün kavrayışlarıyla buluşturur: izleyici günümüzün sorunlarını yeni bir perspektifle ele almaya davet edilir. It can and has been sergisiyle Öğüt, bir kez daha toplumumuzun yapısal çelişkilerini ele almanın ve onları eleştirmenin ötesine geçiyor. İzleyicilerin de birer performansçıya dönüştüğü, İstanbulluların kolektif olarak deneyimlediği yakın tarihli olaylara dair hatıralarının tetiklendiği bir karşılaşma sahnesi kuruyor.

It can and has been, ziyaretçilerin aşina olduğu sergilerden farklı bir deneyim sunuyor: girişte başlarına bazı şaşırtıcı şeyler geleceği konusunda bilgilendirilir, rızaları alındıktan sonra serginin aktif bir katılımcısına dönüşerek içeri girerler. Girişte onları şehirlerarası bir otobüs karşılar. Türkiye’nin bir ucundan diğerine yirmi dört saati aşan yolculuklar yapmış bu büyük otobüs, içerisinde beklenmedik bir kurguyla ziyaretçileri karşılar: onları mesafenin katedilmediği bir yolculuğa davet eder. Daha sonra katılımcılar, normal akışın aksine iç mekânı terk edip bahçe girişinden sergiye ikinci kez girmeye yönlendirilirler.