kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Açık Atölye Sanatçı Programı’nın ilkbahar dönemi konukları belli oldu

7 Mart 2022

Daire Sanat tarafından yeni edisyonu 25 Şubat – 25 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Açık Atölye Sanatçı Programı’nın ilkbahar dönemi konukları iki farklı proje ile Esin Aykanat Avcı ve Medine İrak oldu.

Açık Atölye Sanatçı Programı’nın yeni konukları; Banu Çarmıklı, Murat Germen, Bengü Gün ve Hıdır Eligüzel’den oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlendi. Sanatçı atölyeleri 25 Şubat’tan itibaren her Salı ve Cumartesi günleri Daire Sanat’ta ziyaret edilebilir.


Sanatçılar, Daire Sanat’ta iki farklı bölümde kendi atölye ortamlarını kurup üç ay boyunca projelerini bu çalışma ortamında sürdürecek ve çalışmalarını atölyelerin ziyarete açık olduğu günlerde de izleyici ile etkileşime geçerek devam ettirecek. Konuk sanatçı programına Esin Aykanat Avcı “Keşif Alanı” adlı proje ile katılırken Medine İrak ise “Değişimin Vakâ-i Namesi” adlı projesi üzerinde çalışacak.

‘Keşif Alanı’ adlı proje insanın doğayla ilişkisi, sanatçının ise maddeyi keşfetmek, denemek, öğrenmek ve onunla mücadele etmek, zaman zaman da uyum sağlamaya çalışması üzerine kurulu. Hacettepe Üniversitesi Biyokimya bölümü araştırma görevlisi Ilgım Göktürk Başal’dan aldığı yardımla hücresizleştirme sürecini nasıl gerçekleştireceğini öğrenen sanatçı, 2019 yılından bu yana atölyesinde hücresizleştirme yöntemiyle ürettiği çalışmalara yoğunlaşıyor. Sanatçı programı kapsamında, her biri bir süreç olarak tasarlanan, kil ve suyu buluşturan ve bitkilere müdahalelerde bulunarak gerçekleştirdiği çalışmalarına sanatçı bu sefer, atölye süreçlerini de dâhil ederek izleyiciyle paylaşacak.

Medine İrak, program süresince Yedikule surlarını ve bostanlarını referans alan, daha önce ürettiği çalışmalara odaklı bir araştırma sürecini ilerletmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyor. İrak, saha araştırması yöntemi ile yapacağı bu projede; taş, bitki ve canlı organizmalar ile tarihi yapıların oluşturduğu ekosistemin sürdürülebilirliğini sorgulayacak. Gözlem, veri toplama ve çizim gibi pratikler yoluyla arşivleme yaparak sonucun sunuma dönüştürülmesini plânlıyor. Kentleşmenin doğal sonuçları olarak da okunabilecek ekosistemlerin geçirdiği süreçlerin dinamik ve canlı bir kayıt altına almayı tasarlıyor.