kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

AICA Türkiye, 2022 yılı için belirlenen taban telif ücretleri tarifesini yayınladı

17 Şubat 2022

AICA Türkiye (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) üyeleri tarafından kurulan Telif Komisyonu; sanat yazarı, eleştirmen, küratör ve kültür yöneticileri için farklı kategorilerde tavsiye niteliğindeki taban telif ücretlerinin yer aldığı listesini yayınladı.

AICA Türkiye, tüm kurum ve yayınları belirlenen telif tarifelerine uymaya, yaratıcı üretime ve buna bağlı olarak günümüz koşullarında finansal stabiliteleri kırılgan olan sanat emekçilerine destek olmaya davet ediyor.

Liste, dört aylık bir araştırma ve analiz çalışmasının sonunda, birçok farklı etken ve denge gözeterek hazırlandı. Yapılan çalışma ile dünyanın farklı yerlerindeki AICA edisyonlarının taban telif ücret listeleri ve kategorileri, Türkiye’de kültür alanında çalışanların maaş ya da saat ücretleri, AICA Türkiye üyeleri tarafından son dört yılı kapsayan bir süreçte elde edilen telif gelirleri ile farklı biçimlerdeki uluslararası telif örnekleri incelendi. Komisyon, bunun yanı sıra aldığı danışmanlık ile Türkiye’deki enflasyon, alım gücü paritesi ve kur dalgalanmaları üzerinden yaptığı ekonomik değerlendirmeler ile farklı karşılaştırmalar da yaparak belirlenen telif ücretleri için gerçekçi dayanaklar da oluşturdu.

AICA Türkiye tarafından belirlenen tarifede gazete, dergi ve blog gibi basılı ve dijital olması fark etmeksizin, farklı mecralar için içerik üretimi (eleştiri/yazı/tanıtım/dosya konusu/röportaj vb.), katalog metni ve röportajı, sanatçı monografisi, editoryal çalışma (dergi, kitap, katalog vb.) küratöryel çalışma (galeri, inisiyatif, bağımsız mekân, müze, bienal, kurum, enstitü vb.), konuşmacı olma (konferans, seminer, panel, sunum vb.), jüri üyeliği, atölye ve çalıştay düzenleme ve kolaylaştırıcılık ile moderasyon gibi farklı kalemler yer alıyor.