kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Akbank Sanat’ta sergi iptali

2 Mart 2016

Akbank Sanat‘ın bu yıl 4. kez genç küratörlere destek vermek, güncel sanat alanında yeni projeleri teşvik etmek ve küratöryel çalışmalara olan ilgiyi arttırmak için düzenlediği, küratör Başak Şenova tarafından koordine edilen Uluslararası Küratör Yarışması‘nda birincilik elde eden Rus küratör Katia Krupennikova’ya ait Post-Peace (Barış Sonrası) başlıklı sergisi Türkiye’nin “hassas politik” durumu sebebiyle iptal edildi.

Akbank Sanat direktörü Derya Bigali, Türkiye’de çağdaş sanat alanında önde gelen kurumlardan biri olan Akbank Sanat’ın çeşitli hassasiyetleri göz önünde bulundurarak bu kararı verdiğini açıklarken, yarışmanın ve projenin koordinatörü Başak Şenova ise “kimsenin işine gelmeyeceğini umduğu bu durumu talihsiz bir gelişmeden yapıcı bir oluşuma taşımanın mümkün olup olamayacağı ile ilgili” sorular sorduğunu belirttiği bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metnine Başak Şenova’nın web sitesinden ulaşılabilir.

Yarışmanın kazananı Krupennikova ise yaptığı açıklamada bu kararı sansür olarak değerlendirdiğini söyledi. Türkiye’nin politik dinamiklerini ve toplumsal hassasiyetlerini bütünüyle anladığını ifade eden Rus küratör, tüm koşullara rağmen sanatın farklı görüşler için bir platform yaratılması gerektiğini savunuyor.

Yarışma jürileri Bassam El Baroni, Paul O’Neill, Iris Dressler ve Hans D. Christ ise kararı üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Katia’nın sergi tasarısı, mevcut kaotik durumu bütün hatlarıyla açıklama ve savaşları günümüzün dominant karakteristiği olarak tanımlama açısından beğenilmişti.

Krupennikova’ya sergisinin açılabilmesi için tüm maddi ve teknik desteği sağlayan Akbank Sanat, sergi açılışına bir hafta kala iptal kararını tek başına aldı. Etkinlik jürisine ise kararın, Türkiye’nin politik konjonktürü sebebiyle verildiği iletildi. Jüri üyeleri karar sonrasında Türkiye’nin bulunduğunu durumunu anladıklarını ancak bu kararın tamamen sansür niteliği taşıdığını ifade ettiler. El Baroni, Paul O’Neill, Iris Dressler ve Hans D. Christ, serginin alternatif bir mekanda gerçekleşmesini umut ettiklerini belirtti.

Krupennikova’nın planlanan sergisi savaşın güncel koşullarının sert ve soyut durumlarını araştırma üzerine oluşturulmuştu. Sergide anonim mültecilerin yanısıra Ella de Búrca, Anna Dasović, Yazan Khalili, Adrian Melis, Dorian de Rijk, belit sağ, Alexei Taruts, Anika Schwarzlose, ve Anastasia Yarovenko yer alacaktı. Ayırca yazar Oxana Timofeeva, Ece Temelkuran ve Etel Adnan da katılımcılar arasındaydı. Kamusal programlarda ise Yaşar Adanalı, Pınar Öğrenci, Koken Ergun, ve Jaha Koo’nun olması planlanıyordu.

Dünya basınında bu iptalin, Türkiye’nin sosyokültürel ikliminin daha da gerilmesine sağlayacağını yönünde açıklamalar yer alıyor.