Beyoğlu’nun sembolik adreslerinden Alkazar Sineması, Nike’ın destekleriyle hayata geçirilen “HOPE Alkazar” ile, gençliği spor, kültür ve sanat ekseninde harekete çağırarak kapılarını yeniden açıyor.
Sosyal iyilik amacını merkezine alan HOPE Alkazar, herkesi kucaklayan, dijital ve fiziksel bariyerler olmaksızın her yerden erişilebilen bir platform. Topluluk oluşturmayı ve bir arada gelişip güçlenmeyi teşvik ediyor. Daha sürdürülebilir bir geleceğin bilincini vurguluyor.
Hareket etmenin dönüştürücü gücüne inanan, sporcular ve tüm yaratıcı fikirleri her zaman desteklemeyi kendine görev edinen Nike, HOPE Alkazar ile beraber bir ortak hareket platformu oluşturuyor. Yeni nesillere ve İstanbul’a fayda sağlama arzusunda olan HOPE Alkazar, Kasım ayında kapılarını dijital ve fiziksel olarak açıyor.
HOPE Alkazar, alışılmışa kafa tutarak anlamlı bir değişim yaratmak, kimliğini ve sahiplendiklerini dünyaya anlatmak, kolektif bir bilinçle birlikte dönüştürmek için harekete geçenlerin buluşma noktası olarak konumlanıyor. Fikirleri ve çalışmaları ile fark yaratan kişi ve toplulukları spor, kültür ve sanat ekseninde buluşturuyor. HOPE Alkazar’ın program ortakları arasında Başka Sinema, BoMoVu, Cihangir Yoga, dansfabrika, EkBiçYeİç, Gymy Kids Club, Kız Başına, Onaranlar Kulübü, SosyalBen Vakfı, URBAN, Yuvam Dünya ve UAD (Umarım Annem Dinlemez) yer alıyor.
Yenilenen Nike İstanbul mağazasının hemen yanında yer alan HOPE Alkazar, Nike’ın ve program ortaklarının gençlere umut olmak ve birlikte daha iyiyi hayal etmek için hayata geçirdikleri bir platform. Yenilenen mekânda, farklı deneyim alanları bulunuyor: Alkazar Sahnesi, spor stüdyosu, yaratıcı atölye, kafe ve ortak çalışma alanları ile çok amaçlı spor sahası olan teras alanı.
Dünya çapındaki sergileriyle interaktif dijital sanat ve yeni medya alanında başarılı işlerin altına imzasını atan Refik Anadol’un, Nike işbirliği ile HOPE Alkazar için özel olarak hazırladığı “Alkazar Rüyası” isimli interaktif enstalasyon, mekânın ziyaretçilerini farklı bir deneyime davet ediyor. Anadol ve ekibi bu çalışmada, 100’den fazla eski Yeşilçam filmini ve bu filmlere ait kayıtlarla görüntüleri güncel yapay zeka teknolojileriyle işliyor. Geçmiş ile geleceğin iç içe geçtiği enstalasyonun ikinci bölümünde ise, sanatçı bir ilki deniyor. Bu bölümde yapay zeka ve hareket bir araya geliyor ve insanlar ilk defa katılımcı olarak kolektif bir pigment halinde sahnenin parçası oluyor. Ziyaretçi bu kısmı ister gezerek isterse de dans ve yoga gibi çeşitli özel spor seanslarına katılarak deneyimleyebiliyor.
Önümüzdeki yılın ilkbahar aylarına kadar deneyimlenebilecek “Alkazar Rüyası” ile platformun “Yenilikçi” olma ilkesine işaret eden Anadol’un projeyle ilgili yorumu şu şekilde: “Şimdiye kadar ‘rüya gördürmek için’ mekânsal belleğine girdiğim ve kanvas olarak kullandığım mimari yapılar arasında beni en çok heyecanlandıran yerlerden biri eski Alkazar Sineması. Parçası olduğum kültürün en önemli miraslarından biri olan bu mekanının tarihini muhafaza edebilmek ve yeni bir sinema deneyimi yaratabilmek için elimizdeki en yeni yapay zeka teknolojilerini kullandık ve geçmişle gelecek arasında güçlü bir köprü inşa ettik. Alkazar Rüyası bu bağlamda dünyada ilk defa eski sinema arşivleri ile yapay zekanın bir araya geldiği ve izleyici hareketleri sayesinde form değiştirebilen bir interaktif deneyim olma özelliği taşıyor” diyor.
HOPE Alkazar’ın diğer değerleri de sanat, spor, sivil toplum, müzik, dans ve diğer pek çok farklı alandan önde gelen isimler tarafından temsil ediliyor. Örneğin, “Herkese Açık” olma ilkesinin yansımaları, cinsiyet normları gibi toplumsal tabuları yıkmayı kendine amaç edinen Esra Gülmen’in buraya özel tasarladığı spor stüdyosunda görülebiliyor. Sanatçının çeşitlilik, eşitlik, empati, birlikte olma, özgürlük ve tolerans gibi kavramlardan esinlenerek yarattığı ve ziyaretçilerin farklı spor dallarını deneyimleyebilecekleri stüdyo, sporun yeni yüzünü yansıtan, sporculara ilham ve cesaret veren bir karaktere sahip.
HOPE Alkazar’da Burak Beceren, Erin Aniker, Dilara Akbal, Piknik Works, Simay Bahçıvan gibi genç sanatçıların gençlerden ve program ortaklarıyla yürütülen projelerden esinlenerek tasarladığı eserler de yer alıyor.
Sosyal ve kültürel bariyerleri voleyboldaki üstün becerisiyle bir bir yıkan Ebrar Karakurt ile sınırları aşıp NBA’de oynamayı başaran Cedi Osman, topluluğun aktif birer üyesi olarak mekanda, gençlerin harekete geçirilmesi ve sürdürülebilirliğe yönelik çeşitli çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. HOPE Alkazar, bu iki ismin yanı sıra farklı Nike sporcularının da gençlerle bir araya geldiği yeni buluşma noktası olmayı hedefliyor.