kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

“Arşivden Sonra?” documenta 14’ün eş küratörlerinden Bonaventure Ndikung’u ağırlıyor

12 Haziran 2019

2016’dan bu yana arşivin toplumsal hafızadaki yeri ve işlevine dair sorular sormayı amaçlayan Arşivden Sonra? konuşma serisinin yeni konuğu postkolonyal teoriye güncel sanat projeleriyle yaptığı katkıyla tanınan küratör Bonaventure Soh Bejeng Ndikung. Ndikung’un Apoptotik Arşiv başlıklı konuşması 13 Haziran Perşembe günü saat 19.00‘da Studio-X Istanbul‘da gerçekleşecek.

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung konuşmasında SAVVY Contemporary’nin ‘Kolonyal Komşular’ projesi ile halen üzerinde çalışmakta olduğu sokağın arşivi ve bedensel arşiv örneklerinden yola çıkarak kendi oluşturduğu ‘Apoptotik Arşiv’ kavramını açıklayacak.

Bu kavram biyolojide programlanmış hücre ölümlerini tanımlamak için kullanılan apoptozis sözcüğüne dayanıyor. Buna göre, apoptozis organizmanın büyüme ve gelişmesi sürecinde vücutta ihtiyaç duyulmayan veya anormalleşmiş hücrelerden kurtulmanın kontrollü ve doğal yoludur. Buradan yola çıkarak Ndikung, ölümlü, sınırlı, geçirgen, sonsuza kadar yaşama arzusundan sıyrılmış ve totaliter olmayan arşivin küçük ölümler sayesinde nasıl hayatta kalabileceğini anlatacak.

Berlin’deki SAVVY Contemporary’nin kurucusu ve sanat yönetmeni olan Bonaventure Soh Bejeng Ndikung 1977 yılında Kamerun’un Yaoundé şehrinde doğdu. Bağımsız küratör, yazarlığının yanı sıra biyoteknoloji uzmanı olan Ndikung, geçtiğimiz senelerde documenta 14 ve Dak’art Bienali’nin eş küratörlük görevlerini üstlendi. Bu seneki Venedik Bienali’nde Miracle Workers Collective ile birlikte Finlandiya Pavyonu’nun küratörlerinden olan Ndikung, halen Frankfurt Städelschule’de ders vermektedir. Ndigkung’un gelecekteki küratörlük projelerinin arasında 2019 yılında yapılacak olan 12. Rencontres de Bamako fotoğraf bienali ve 2020 yılında gerçekleştirilecek olan 12. Sonsbeek Kuadrienali bulunmaktadır.