kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Art On İstanbul’dan yeni sergi

29 Mart 2018

Art On İstanbul, 29 Mart – 29 Nisan 2018 tarihleri arasında “Parça-Bütün” isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan sanatçılar; Ahmet Elhan, Gülsün Karamustafa, Ülgen Semerci, Mithat Şen, Burcu Yağcıoğlu, Ekrem Yalçındağ ve Begüm Yamanlar.

“Parça-Bütün” ile Galeri programına her sene yenilenecek tematik bir sergi serisi ekliyor. Farklı sanatçıların tekil üretimlerinden yola çıkarak sanat üretimlerinde parça-bütün ilişkisinin nasıl ilkelerle kurulduğunu araştıran sergi için hazırlanan kitapta, yeni üretimlerin yanı sıra sanatçıların eski dönemlerinden yapıtlar da yer alıyor.

Sanat üretiminde neredeyse zorunlu bir ilişki olarak yer alan parça-bütün meselesi, sanatçıların her biri için dönemler ve medyumlar farklılık gösterse de bir ilke olarak benzer karakteristiklerle ortaya konulmuş. Sanat eserinde neredeyse içkin bir bilgi olarak var olan bu ilişki, sanatçının dünya görüşüyle de tutarlı bir çizgi izleyebiliyor.

Gülsün Karamustafa’nın daha önce Europale’de sergilediği “Vadedilmiş Resimler” serisinden “Sunak” işi, 11 parçadan oluşan bir bütün fakat parça halinde de satılabiliyor. Herhangi bir parça satıldığında sanatçı, yerine yenisini yapıyor. Bu haliyle sanat eserinin bölünmez kutsiyetini de parçalayabilen Karamustafa, değişebilen, özgür, esnek ve dinamik bir sonsuz kompozisyona olanak tanıyor.

Parçaların bir düzenle değiştiği ve birbirini tamamladığı bir diğer iş, Mithat Şen’in 1996 yılında yaptığı “Beden III Seri”si. 12 parçalık bir kartpostal serisi olarak tasarlanan seride, izleyicinin de esere sahip olan ve tamamlayan bir rolü var. Şen’in kendine has şemasını parçalara ayırdığı ve 3 katmanlı renklerle yeniden bütünlediği bu seri, Parça-Bütün sergisi için diasec baskı olarak yeniden üretildi.

Ahmet Elhan’ın kendi üretim süreci için özgürleştirici benzetmesini yaptığı “Yerüstünden Notlar” serisi, gelişigüzel çekilmiş fotoğraf parçalarının soyut formlar oluşturmak üzere bir araya getirilmesi ile oluşan 12’li kompozisyonlardan oluşuyor. Sanatçının gündelik imge hafızasını boşaltan ve bir anlamda üretim kanallarını temizleyen bu parçalar, desen defteri işlevi görüyor.