kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

AVTO’da yeni sergi: “Öteki Dünyadan Sinyaller: Asja Lācis ve Çocuk Tiyatrosu”

19 Nisan 2019

AVTO, 18 Nisan – 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında Letonyalı tiyatro yönetmeni ve pedagog Anna “Asja” Lācis’in alternatif pedagoji alanındaki çalışmalarını konu alan “Öteki Dünyadan Sinyaller: Asja Lācis ve Çocuk Tiyatrosu” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Andris Brinkmanis’in küratörlüğünü yaptığı serginin odağında Walter Benjamin’in Lācis ile çalıştığı yıllarda birlikte yazdığı “Proleter Bir Çocuk Tiyatrosunun Programı” başlıklı makalesinde özetlediği ve kuramlaştırdığı Lācis’in savaş yetimleri ve evsiz çocuklarla yaptığı çığır açan tiyatro pratiği yer alıyor.

Rihard Funts tarafından tasarlanan sergide Asja Lācis ve Walter Benjamin’in yanı sıra eğitim alanında çalışan diğer kuramcı ve araştırmacıların çocuk tiyatrosu ve alternatif pedagojik yöntemler hakkında yayınlanan yazıları ve projenin önceki sunumlarında gösterilen (Kassel’de Documenta 14, 2017 ve Riga’da Letonya Ulusal Kütüphanesi, 2019) arşiv belgeleri, fotoğrafları ve Lācis ile yapılan görüntülü bir röportaj da yer alıyor.

Sergi süresince serbest kullanıma açık bir çalışma alanı olarak da işlev kazanacak olan AVTO, konuşmalar, okuma grupları ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak. Sergiye paralel olarak 20 Nisan 14:00’da SALT Açık Sinema’da Andris Brinkmanis alternatif pedagoji ve Asja Lācis üzerine yaptığı araştırma hakkında bir konuşma yapacak.

Asja Lācis, uzun kariyeri boyunca Almanya’da Bertolt Brecht, Max Reinhardt, Fritz Lang, Bernhard Reich, Erwin Piscator, Siegfried Kracauer ve Walter Benjamin, Rusya’da Fyodor Komisarjevsky, Vladimir Mayakovsky, Vsevolod Meyerhold, Vladimir Bill-Belotserkovsky, Sergei Eisenstein, Victor Shestakov, Dziga Vertov, Sergei Tretyakov ve Letonya’da Linards Laicens, Leons Paegle gibi birçok entelektüel, akademisyen ve sanatçıyla işbirliği içerisinde bulunarak avangart akımın ekolleri arasında önemli bir aracı rol üstlendi.

Lācis, çocuk tiyatrosu ile ilgili deneysel çalışmalarının yanı sıra çocuk sineması alanında da  araştırmalar yaptı. Medyanın genç izleyiciler üzerindeki etkisini analiz eden ve bu alana katkıda bulunan (“Children and Cinema” adlı kitabı Teakinopechat yayınları, 1928) ilk kişilerden biridir.

Eğer Augusto Boal’ın önerdiği gibi değişimin başlangıcı halihazırda estetik aracılığıyla sahip olunan bilginin kendisi ise bu serginin amacı da gerçekleştiği yeri ve zamanı göz önüne alarak günümüzün politik, ekonomik ve toplumsal koşullarında Benjamin tarafından ‘program’ başlığı altında toplanan ‘Lācis deneyiminin’ taşıdığı öğrenme ihtimallerini keşfetmektir.