kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

BE Contemporary’de yeni sergi: “Adını Sen Koy”

19 Nisan 2021

BE Contemporary, 15 – 30 Nisan 2021 tarihleri arasında SENKRON kapsamında “Adını Sen Koy” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi; farklı nesillerden üç kadın sanatçıyı; Nancy Atakan, Ayça Ceylan ve Gül Ilgaz’ı kadın kimliğini sorgulayan video sanatı çalışmalarıyla bir araya getiriyor.

“Adını Sen Koy” sergisi, kadın kimliği hakkındaki tanımlamalar, önyargılar, kadınların ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar ve kültürün kimliğe biçtiği roller üzerinde düşünmeye davet ediyor. Sergi kadınlıkla özdeşleşen kahve falı, elbise, el işi, makyaj, dokuma ve nazar boncuğu gibi kültürel unsurları odak noktasına alıyor. Sergi, “Adını Sen Koy” başlığıyla, izleyicileri kadının Türkiye’deki sosyokültürel yapı içindeki pozisyonunu sorgulamaya, tanımlamaya ve nihayetinde adlandırmaya yönelik düşüncesel süreçlere aktif olarak dahil etmeyi amaçlıyor.

Gül Ilgaz’ın “Fal” (2011) isimli video çalışmasında, kadın figürlerini, falı okunacak fincanın içerisine özne olarak yerleştirilen videoya Oruç Aruoba’nın metinlerinden derlenmiş bir anlatı eşlik ediyor. “Yaşamın kendini seyretmenin süreci olacak. Bir seyirci olacaksın yalnızca…” Bazen kontrolun bizde değil bizden çok ötelerde olmasının altı çiziliyor. “Veda” (2020) adlı videoda ise, sanatçı yerdeki taşlara ve tavana asılı beyaz bir elbiseyi tutan ipleri keserken yere düşen elbise, düşüş hissinin yanı sıra kurtuluş ve özgürleşme hislerini de yansıtıyor.

Pi Artworks İstanbul işbirliğiyle davet edilen Nancy Atakan’ın “Atfedilen” (2016) isimli video çalışmasında karanlıkta, yalnız iki kadının kendilerini ifade etme olanaklarının el işiyle sınırlı olduğu gözlemlenirken, ellerindeki kasnaklara “emergency (acil durum)” yazısını işledikleri farkediliyor. “I am not who you say I am” (2009) adlı videoda ise, sanatçı, annesinin, çocukluğunun, doğduğu ya da benimsediği ülkenin ve hatta aynadaki yansımasının onu tanımlamamasıyla, ayna karşısında yaptığı makyaj esnasında yüzleşiyor.

Ayça Ceylan’ın “İçsel Bahçem (Pamuk)” (2021) adlı çalışmasında mekana özgü performatif bir yerleştirmenin kaydı izleniyor. Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın yerel öyküsünden yola çıkan video, ekofeminist bakış açısıyla pamuk üzerinden kadın ve doğa ilişkisini tekrar okuyor. “Sen Benim Meleğimsin” (2018) performans belgesinde ise sanatçı nazar boncukları ve aynalar aracılığıyla inşa ettiği rituel alanında izleyicinin katılımcıya dönüştüğü, içimizdeki kadının/içimizdeki erkeğin zaman ve mekandan bağımsız bir yolculuğa çıktığı bir süreci paylaşıyor.“Ben kimim? Neyi arzuluyorum?” soruları eşliğinde izleyiciyi kimlik inşasında içsel şehirlerini keşfetmeye davet ediyor.