kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Bilet satışlarında yeni uygulamalar

16 Ağustos 2017

Bilet satışları ve bilet satış uygulamaları tüm dünyada, gelişen teknoloji ve değişen kullanıcı deneyimi ile hızla değişiyor. Türkiye’de de 2000’li yıllardan itibaren aktif olan bilet satış sistemleri bu noktada kendini güncellemek zorunda kalırken, birçok güçlükle karşı karşıya kalıyor ve bunları aşamadıklarında kapanmak zorunda kalıyor. Bir yandan da yeni sistemler ve platformlar ortaya çıkıyor.

2000 yılından beri kültür-sanat ve eğlence alanındaki etkinliklerin bilet satış ve pazarlamasını üstlenen ve 2006 yılında Amerikalı eğlence ve canlı etkinlik şirketi Live Nation‘ın bir parçası olan ve 21 ülkede faaliyet gösteren Ticketmaster‘a satılan Biletix, kültür-sanat ve eğlence alanında birçok tartışmanın konusu olurken, birçok konuda da öncü oldu.

Kurulduğu günden bu yana Biletix’e alternatif, bilet hizmeti sunan birçok platform hayata geçirildi. 1998 yılında kurulan ve 2000 yılından beri kültür-sanat, eğlence ve seyahat biletleri için hizmet veren MyBilet, sektörde 2. en büyük platform olarak 16 yıl geçirdi ve geçtiğimiz yıl sessiz sedasız kapandı. 2014 yılında Beyaz Borsa tarafından hayata geçirilen, Zorlu PSM ve Galatasaray Spor Kulübü ile sektöre hızlı bir giriş yapan Bilet 360 bu noktada sektörü büyütmesi ve bilet sistemlerine alternatif olması beklenirken, kısa bir süre sonra kapandı. Son zamanlarda ise Biletino, Viagogo, TixBox, biletiva, biletinial gibi birçok başka bilet platformu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ise Pozitif, bir bilet platformu olmanın ötesinde konumlandırdığı Mobilet‘i tanıttı. Bu hafta ise yaratıcı etkinlik ajansı dsm group, yeni bilet satış platformu dsm ticket‘ı tanıttı.

Pozitif tarafından hayata geçirilen “bilet alma deneyimini, öncesi ve ötesini kapsayacak şekilde yeniden tanımlayan bir sosyal keşif ve paylaşım platformu” olarak lanse edilen Mobilet, sektöre bir taze kan daha getirdi. Pozitif’in sadece kendi marka ve etkinlikleri için değil, birçok diğer kurum ve platformu da yanına alarak açtığı platform bilet alma deneyimini bir alışverişin ötesinde 360 derece düşünerek oluşturuyor.

dsm machine ismi ile hayata geçirilen platform, tüm etkinliklerin biletlerine online ve hızlı erişim imkânı sağlıyor. Bu noktada sadece elektronik bilet uygulaması hizmeti veren ve cep telefonuna aktarılan QR kodu ile etkinliklere girişi kolaylaştıran platform, fiziksel bilet uygulamasını ortadan kaldırmayı ve böylece komisyon, kapıda bilet teslimi için ödenen ekstra miktar ve basılı bilet için ödenen kurye parası gibi ücretleri de ortadan kaldırmayı hedefliyor.