kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Bir Hayatta Kalma Kiti Olarak Sosyal Ağlar ve Çağdaş Sanat

8 Şubat 2017

Facebook, Twitter, Instagram… Bu sosyal ağlar paylaşılıp yorum yapılan binlerce yankıyı uyandırdı. Kelimeleri ve resimleri ortaya saçan bu araçlar egolarımızı yansıtan birer ayna. Genç İtalyan sanatçı Filippo Minelli, Contradictions serisinde, Twitter’ı cıvıldayan bir kuş olarak resmetmek yerine bir kümes dolusu batarya kabartmalı hindileri ortaya koyduğunda doğru yoldaydı.

Fakat bu kişisel markalaşma çağında, Haziran 2016 itibariyle aktif Facebook kullanıcısının 1.71 milyara (1.57 milyarı mobil kullanıcı) ve aktif Instagram kullanıcısının ise 500 milyona ulaşması ile sosyal medyanın ürkütücü yükselişini gözardı etmek pek mümkün değil. Fakat sosyal medya kaçınılmaz bir bela olsa da birileri bunu gayet iyi bir avantaja dönüştürebilir. Bu fenomene gelince, çağdaş sanat profesyonelleri de seçenek konusunda eksiklik hissetmez. Observatoire du Web Social dans l’Art Contemporain’in kurucusu, An artist guide to social media kitabının yazarı ve sanat eleştirmeni Alexia Guggémos, Fransız çağdaş sanat galerilerinin sosyal medyadaki varlığı konusuna dikkat çekiyor. Amerika’da galerilerin %100’ü sosyal medyada iken Fransa’da sadece %67’si sosyal medyada mevcut. Ayrıca, Fransız sanatçıların, fotoğrafçıların ve tasarımcıların sadece %33’ü Instagram kullanıyor.

Fotoğraf ve video paylaşımına yönelik olan Instagram, 2016 yılında sanat sektöründe en çok tercih edilen araç oldu. Hiscox’ın 2016 Online Sanat Ticareti raporuna göre, sanat sektöründe Instagram kullanımı 2015 yılına göre %15, genç sanat müşterileri arasında da %17 oranında bir artış gösterdi. Son iki yıldır Facebook ve Instagram en çok tercih edilen mecralar olarak yerine korusa da, Instagram’ın popülerliği, bir önceki yılın aynı dönemine göre, %34 oranından %48’e yükseldi. Genç sanat müşteriler de Instagram’ı en çok sanatla ilgili amaçlar için kullandıklarını dile getirdi.

Instagram: Bir Dışavurum Alanı

Instagram birçok Fransız sanatçı tarafından resmi bir tanıtım ve iletişim aracı olarak benimsendi. Xavier Veilhan, stüdyosunda, üzerinde çalışmakta olduğu muammalı fotoğraflarını gösteriyor; Thomas Lélu, düzenli olarak alaylı kolajlarını ve kitap kapaklarının çalınmış versiyonlarını yayınlıyor; Jean-Michel Othoniel, rengarenk çalışmalarını ait oldukları yerde sunuyor. Fakat 10 bin takipçinin altındayken, enstalasyonlarının videolarını online olarak yayınlayan, 143 bin takipçili İrlandalı sanatçı Olafur Eliasson’un ya da elle yazılmış post-it notlarını ve sanatçı taslaklarını kuratöryal tarzda takipçilerine sunan, Serpentine Gallery’nin yöneticisi, 147 bin takipçili Hans Ulrich Obrist’in çok gerisindeler. Instagram’ı kendi içinde bir dışavurum alanı olarak kullanmak; dümenin düşeyliğinde oynayan çizimlerini ve resimlerinin sekanslara ayrıldığı duvarında yayınlayan Nicolas Lefebvre gibi genç sanatçılar için bir gaye.

Lefebvre; öğrencileri, kendilerini tanıtmaları için #artstudentsweek etiketiyle Instagram’da çalışmalarını yayınlayarak Fransız sanat okullarına davet eden geçtiğimiz Mart ayında düzenlenen Sanat Öğrencileri Haftası’nın açılış töreninin kazananı oldu. 20-26 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinliğin bu yılki adımında, Alexia Guggémos’un, AICA işbirliğinde bir inisiyatifi yer alacak.

Bu süre içerisinde, Haziran 2016’da 313 milyon aktif kullanıcıya ulaşan mikroblog Twitter, çağdaş sanat dünyasında çok iyi temsil edildi. Sanatçılar, galeriler, müzeler, müzayede evleri, fuarlar ve Comité Professionnel des Galeries d’Art ve CIPAC gibi kurumlar hakkındaki haberleri takip etmek için bir araç. 106 milyon akitf kullanıcılı LinkedIn’de ise; 20 bin kullanıcılı Contemporary Art grubu, 56 bin kullanıcıyla Art Collecting Network ve 80 bin kullanıcılı Museum & Art Galleries grubu ile ispatlanan, kişilerin aktivitelerinin görünürlüğünü artırarak ve sanat sektöründe uluslararası aktörlerle uyum yakalayarak çağdaş sanatta uzmanlaşma gruplarında yer almak kaçınılmaz.

Sanat Sektörü İçin Facebook

Son zamanlarda, sanatta uzmanlaşmış sosyal ağların artışı bir fenomen oldu. Bu websitelerinin amacı; kullanıcıların, arkadaşlarını davet etmesine olanak vermek, sanatçı izlenimlerini değiştirmek, benzer ilgi alanlarıyla birbirine bağlanmış topluluklar yaratmak. Allociné modelinden uyarlanmış Fransız websitesi Exponaute, kullanıcılarına, en iyi sergileri keşfetme ve seçme, uzman basın ve üyelerinin görüşlerini okuma imkanı sunma hedefiyle 2010 yılında başlatıldı. 6 yıl sonra, basın görüşleri haricinde, birkaç arkadaş görüşleriyle site hâlâ mevcut. Diğer yandan, Exponaute, yan ürün mağazasının yanı sıra; online dergi, Facebook ve Twitter hesabı edindi. Bu sırada, Paris temelli koleksiyoncular Chiara ve Steve Rosenblum tarafından 2010 yılında lanse edilen ve üyelerini, koleksiyondan sanatçılarla birlikte özel ziyaretlere ve münazaralara davet eden Rosenblum Collection & Friends, şu an aktif değil. Başlangıçta Britanyalı çağdaş sanat dergisi ArtReview’ın sosyal ağı olan 4art.com, 35 binin üzerinde sanatçı, sanat eleştirmeni, kuratör ve profesyoneli; enstalasyon, sanat, video sanatçıları, bio sanatı gibi gruplara ayırarak büyük bir topluluk oluşturuyor. 4art.com, sanatçılara eserlerini sunma, galericilere sergilerin tanıtımını yapma ve tüm üyelere değişim, tartışma; rezidanslar, proje çağrıları ve yarışmalar hakkında bilgilendirme imkanı sunuyor.

Haziran 2016’da lanse edilen ve iOS uygulaması geliştirilen ArtAttack, sanat e-ticareti için ilk mobil sosyal ağ olarak tanıtılıyor. Gelişen sanata dişlerini geçiren platform, genç sanatçılara çalışmalarını online sergileme fırsatı verirken, ayrıca alıcıları, sitedeki kreasyonları satın almaya teşvik ediyor. Uygulama; çalışmaları, beğeni butonu ve yorum ekleme gibi Instagram özellikleriyle sunuyor, fakat bir eklenmiş özelliği daha var: ilân ve fiyat detayları. Bir paylaşım ve satış ağı olan Uart, orta menzilli çalışmaların satın alınması için sanat galerilerini, gelişen sanatçıları ve sanat tutkunlarını, konum belirleyen arayüzü aracılığıyla temas halinde bulunduruyor. Aynı zamanda, hiç şüphesiz, sanat aşkı için.

*Bu yazı, Art Media Agency e-bülteninden çevrilmiştir.