kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

“Bir Mahallenin Hafızası: Kale” projesi için başvurular başladı

3 Haziran 2020

Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin Kültür İçin Alan tarafından desteklenen “Bir Mahallenin Hafızası: Kale” projesi için başvurular başladı.

Yedi ay sürecek proje, mahallenin kent belleğindeki yerini psikocoğrafya, kentsel mekân, bireysel bellek, yaşam kültürü ve sözlü tarih kavramları etrafında şekillenen atölyeler, seminerler ve uzman sunumlarını içeriyor. İzmir’de ikamet eden fotoğrafçılar ve sanatçıların katılabileceği projeye başvurular arasından en çok 8 kişi kabul edilecek. Son başvuru tarihi 8 Haziran.

Kentsel mekânlara ve yaşam kültürüne ilişkin yapılan görsel çalışmalar ve sözlü anlatılar, değişim ve dönüşümün çok hızlı yaşandığı günümüzde, kentlerin geçmişteki ve/veya bugünkü durumlarına dair kayıtlı olmayan, sadece o kente özgü olan bilginin üretilmesini, belgelenmesini sağlaması açısından önem taşır.

Bu amaçla planlanan “Bir Mahallenin Hafızası: Kale” sanat projesi, İzmir’in Bergama ilçesindeki Pergamon Akropolü’nün eteklerinde, yüzlerce yıllık bir süreçte Rumlar’ın, Ermeniler’in, muhacirlerin, mübadillerin ve günümüzde sayıları giderek artan metropol kökenli yeni nesil göçmenlerin yaşadığı dört mahalleyi kapsayan halk arasındaki ismi “Kale Mahallesi” olarak geçen bölgeye odaklanıyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek çevrimiçi atölyeler; sözlü tarih uzmanı Eda Yiğit’in “Kültür Sanat Pratiklerinde Anlatının Yeri” ve Prof. Dr. Melek Göregenli’nin “Kent, Zaman, Kimlik, Mekân” seminerleri, arkeolog Bülent Türkmen ve araştırmacı-yazar Sefa Taşkın’ın canlı yayın sunumlarıyla destekleniyor.

Yücel Tunca yürütücülüğünde gerçekleşecek “Belgesel Fotoğraf Atölyesi” mahalle insanlarının, gündelik yaşam pratikleri, mekânları ve sokakları üzerinden geçmiş ve bugün arasında bir köprü oluşturmayı hedeflerken, Günseli Baki yürütücülüğünde gerçekleşecek “Psikocoğrafya ve Anlatı Atölyesi” psikocoğrafyanın yöntemlerini kullanarak mahallede yapılacak yürüyüş deneyimlerinin yazı, fotoğraf, buluntu nesne, kolaj ve haritalar kullanarak mahallenin bugününe ilişkin öznel anlatılarını oluşturmayı amaçlıyor. Proje sonunda ortaya çıkan sanatsal üretimler 31 Ekim’de Bergama’da ve 14 Kasım’da K2 Güncel Sanat Merkezi’nde sergilenecek. Pandemi koşullarında gerçekleştirecek proje aynı zamanda bu dönemin de bir kaydını tutması açısından da büyük önem taşıyor.