kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Birkbeck Institute for the Moving Image’dan Onat Kutlar’a odaklanan bir etkinlik

16 Haziran 2022

Birkbeck Institute for the Moving Image (BIMI) tarafından 17-18 Haziran 2022 tarihlerinde Onat Kutlar’ın sinemadaki entelektüel mirasını, edebiyatını ve hayatının kesiştiği önemli politik ve kültürel kargaşa dönemlerdeki yaşamını araştıran, Onat Kutlar: Cinema Is a Feast başlıklı bir etkinlik düzenleniyor.

Etkinlik, Türkiye sineması ve edebiyatı alanında bir dizi uzmanın katkılarıyla gösterimleri ve tartışmaları birleştirecek. Etkinlik kapsamında Ömer Kavur’un ‘Yusuf ve Kenan’ ile Erden Kıral’ın ‘Hakkari’de Bir Mevsim’ filmleri de gösterilecek. Etkinlik kapsamındaki konuşmalarda ise Yunus Aksoy (Birkbeck, University of London), Zühre Aksoy (Boğaziçi Üniversitesi), Seray Genç (Yeni Film), Aslan Erdem (Sabancı Üniversitesi), Olcay Akyıldız (Boğaziçi Üniversitesi), Yüce Aydoğan (Kadir Has Üniversitesi), Jak Şalom (Boğaziçi Üniversitesi), Nuray Muştu (İstanbul Film Festivali) yer alacak.

Genç yazar ve şair Onat Kutlar (1936-1995), 1962 yılında Paris’ten İstanbul’a döndü. Büyülü gerçekçilik türünün ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen, artık kült olan ‘İshak’ adlı öykü kitabıyla 24 yaşında Türk Dil Kurumu Ödülü’nü kazanan yazar ve şair Kutlar, Türkiye’de zaten genç bir harikaydı. Paris’te Fransız Cinémathèque ile film yapımcılığının devlerinin yaptığı filmlerle karşılaşmıştı. Hollywood’un Türkçe versiyonu olan Yeşilçam’ın güçlü muhalefetine rağmen, bu karşılaşmalar Türkiye’de Sinematek’in (arkadaşları ve Şakir Eczacıbaşı da dâhil olmak üzere işbirlikçileri ile) kurulmasına ve bütün bir genç sinemacı kuşağına ilham veren ve film tutkunlarının katılımıyla Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin temellerini atan Yeni Sinema film dergisinin yaratılmasına yol açtı.

Ünlü edebi eserinin yanı sıra Onat Kutlar, uluslararası film festivallerinde (Berlin, San Sebastian, Mannheim, Antalya ve diğerleri) büyük ödüller kazanacak filmler için üç senaryo yazdı. Onat Kutlar, 1995 yılındaki zamansız vefatına kadar Türkiye kültür ve edebiyat hayatının önemli bir temsilcisiydi. Mirası günümüzde hâlâ sürüyor.