kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Bozcaada Caz Festivali Keşif programı açıklandı

18 Ağustos 2021

3dots ve fermente tarafından düzenlenen, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla ve Kendine HasVolkswagenJack Lives Here, Paribu ve Metro Türkiye’nin destekleriyle düzenlenen Bozcaada Caz Festivali, bu yıl 20 – 22 Ağustos 2021 tarihleri arasında 5. kez gerçekleşecek.

Festival, bu yıl yine Keşif programında beden odaklı doğaya dönüş atölyeleri, adaya has lokal ürünlere odaklanan gastronomi etkinlikleri, paneller, söyleşiler ve keşif rotaları dâhil olmak üzere farklı ilgi alanlarına hitap eden bir program seçkisi sunuyor.

Festivalin heyecanla beklenen zengin Keşif programında Metro Türkiye’nin katkılarıyla düzenlenen Levon Bağış ile Wise Selection Uzun Masa Tadım,Kendine Has Tadım Etkinliği; Jack Lives Here, Öztürk Koca ile Miksoloji Atölyesi ve Yiğitcan Gençer ve Selçuk Aykan’ın katılımıyla ORGANICS by Red Bull Gastro Session ve Aposto! Apéro ve Burak Ayaz ile Endemik Kokteyl Atölyesi gastronomiye ilgisi olan ve olmayan herkesi bekliyor. Tadım ve atölyelerin yanı sıra bilgi verici konuşmalarla da doyuran festival, Maya Bozcaada’nın kurucusu Selçuk Aykan ve ATÖLYE Proje ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu Emel Pilavcı’nın katılımı ile gerçekleşecek sohbette doğal tarımın, atalık tohumun, antik buğdayın, ekşi mayanın ve sofra ritüellerinin izini sürüyor.

Akış hâlini keşfetmeye davet eden festival, Ayça Oğuş ile Sabah Yogası ve TaoYin Akışlar atölyeleri ve Erçin Çaçan ile Vücut Farkındalığı “Denge” etkinlikleriyle de Bozcaada’nın huzur veren sakinliğinde bedene ve doğaya dönüşe çağırıyor.

Festival ayrıca ziyaretçilerini Aposto! Duende ile gerçekleşecek söyleşiler, alanında uzman konukların katılımıyla yaratıcı endüstriler hakkında paneller, çalışma grupları ve okumaların gerçekleşeceği etkinliklerle ekolojiden cinsiyet eşitliğine, müzik dünyasından Bozcaada’yı “Tanrı insanlar uzun yıllar yaşasınlar diye Tenedos’u (Bozcaada) yarattı” cümlesiyle tanımlayan Homeros’a kadar uzanan konuşmalara konuk ediyor.

Katılımcılarını anın içinde ve farkında olmaya davet eden Bozcaada Caz Festivali; akış halinde ve huzur arayışında olan herkesi Bozcaada merkezde yapılacak bir Göğe Bakma Durağı’nda, Sarp Maden’in ambient solo set’inin çıkaracağı yolculuk eşliğinde yere uzanıp göğe bakmaya davet ediyor.

Troya kazı başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın ve gazeteci ve yazar ​​Prof. Dr. Haluk Şahin’in bölgenin pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış tarihini, Troya Savaşı’ndan Homeros’un destanlarına ve ordan günümüze gelen tarihsel macerası ve kültürel önemini aydınlatacağı Troya panelinde, tarih ve arkeoloji meraklılarının kaçırmaması gereken bir bilgiler sunuyor.

Bozcaada Caz Festivali ve 3dots kurucu ortağı Murat Sezgi moderatörlüğünde gerçekleşecek ve Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay,  Salon İKSV Direktörü Deniz Kuzuoğlu ve Jazz Club Fasching CEO’su ve Stockholm Jazz Festival Direktörü Eric Birath’ın konuşmacıları arasında olduğu “Hi world! Is Live Music Back..??” isimli panelde, zorlu bir pandemi dönemi atlatan canlı müzik sektörü ve bu sektörün bir parçası olan sanatçılar, mekânlar ve festivaller ve bu döneme adapte olabilmenin yolları konuşulacak.

Sanatçıları ve sivil toplum liderlerini bir araya getiren, kişi sayısı ve ikili normatifliğin ötesinde cinsiyet dengesini tartışan “Looking Beyond Numbers for Gender Equality” paneli, konuşmacılar; Tunesisters Entertainment ve Oyoun Kurucu Ortağı Louna Sbou, British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun ve  Y+O kurucusu ve eğitmen Ebru Nihan Celkan’ın katılımıyla akademisyen, Adım Adım ve Açık Açık Kurucu Ortağı Doç. Dr. Itır Erhart moderasyonunda gerçekleşecek.

“Yerel Ölçekte Kültür Politikaları ve Uygulama” başlıklı panelde ise Serhan Ada, katılımcıları Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nejla Aslan ve Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Volkan Aslan ile birlikte pandemi sonrası daha fazla yerelleşme eğiliminde olan kültür politikaları ve pratiklerini inceleyecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu, IDEMA Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz ve Kale Grubu Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Bölüm Başkanı Rana Birden’in katılımıyla “Yaratıcı Endüstriler ve Yerel Kalkınma Katılımcılar” başlıklı panelde yaratıcı endüstrilerde yerel kalkınma katılımcılarını mercek altına alacak.

Esmiyor Kurucu Ortakları Derin Altan ve Utku Güven moderatörlüğünde, Esmiyor Bağ Evi’nde gerçekleşecek canlı podcast katılımcılara yeni bir deneyim sunacak.

“Bozcaada Karbon Nötr Olabilir Mi?” açık oturumunda ise Esmiyor Kurucu Ortakları Derin Altan ve Utku Güven Güney Kore’nin 2030 yılında karbon nötr olmayı hedefleyen Jeju adasını örnek alarak Bozcaada’nın karbon nötr olmasını sağlayacak yöntemleri, önündeki engelleri konuşarak bu amaç uğruna beyin fırtınası yapacak.

“Kısır Döngüden Çıkış İçin ‘Kültürel Dönüşüm'” başlıklı panelde ise Esmiyor’un Kurucu Ortağı Derin Altan moderatörlüğünde İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece Aydınlık; Adım Adım ve Açık Açık Kurucu Ortağı Doç. Dr. Itır Erhart ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Alper Akyüz ile sürdürülebilir bir gelecek için girmemiz gereken kültürel değişim ana hatlarıyla ele alınacak. Ekonomik sistem, eğitim, kültür ve sanat gibi konu başlıklarını da barındıran bu panel, çevre ve çevrenin korunması ile alakalı soru-cevap şeklinde ilerleyecek.