kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

British Council’dan dijital bir sergi deneyimi

8 Mart 2017

Sanatı dijital ortama taşıyarak sanatseverlere yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council“Duvarları Olmayan Müze” olarak tanımladığı dijital sanat platformu ilk defa Türkiye ile açtı. Platform, ilk olarak 2016 yılında British Council Misafir Küratör Programı‘na katılma hakkı kazanan küratör Elif Kamışlı‘nın British Council Koleksiyonu için oluşturduğu “Geçen Gece Bir Rüya Gördüm” başlıklı sergisi ile açılıyor.

Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykellerinden bir seçkinin yer aldığı sergi 7 Mart‘tan tarihinden itibaren bir yıl boyunca ziyaret edilebilir.

Sergi için özel olarak projelendirilen dijital platform, Pompaa tarafından gerçek bir sergi salonu gibi tasarlandı. Sergi alanı ziyaretçilere zaman kısıtlaması ya da fiziksel erişim engeli olmadan sergiyi serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor. Ziyaretçiler, bu sanal sergi alanında eserler ve sanatçılar hakkında detaylı yazılı, görsel, işitsel bilgi alabiliyorlar. Bu şekilde sergi alanı, ziyaretçinin deneyimini seçimleriyle şekillendirerek aktif bir rol oynamasını ve kendi eşsiz deneyimini yaratmasına olanak sağlıyor.


Geçen Gece Bir Rüya Gördüm

Sergi, Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykeli 3 kısımda ele alıyor. Birinci kısım Charles Cheston, Philip Connard, Duncan Grant, Henry Moore, Gwendolen Raverat and Alfred Thornton gibi sanatçıların küçük ölçekli manzara resim, gravür ve çizimlerinden oluşuyor. Bu etkileyici eserler sanatçıların, tarihin hızlı ve keskin değişimlere sahne olduğu dönemlerde doğaya bakışlarını yansıtıyor. İkinci kısım, Richard Long’un mütevazı ama oldukça güçlü dilini temsil eden, arazi sanatını heykelle birleştirdiği “İlkbahar Çemberi” (1992) adlı eserin bir modellemesinden oluşuyor. Üçüncü kısım ise yaşayan en ilgi çekici sanatçılardan Susan Philipsz’in 16. yüzyıl İskoç ağıtını üç farklı şekilde seslendirerek bir araya getirdiği “Ovalar” (2008) adlı ses heykelinden oluşuyor.

Bu 3 kısım güçlü bir diyalog yaratarak sıradışı eserler üzerinden Birleşik Krallık sanatının evrimine dikkat çekmenin yanı sıra British Council Koleksiyonu’nun zenginliğini gözler önüne seriyor.

Elif Kamışlı kimdir?

Elif Kamışlı 2014 Haziran’ından beri İstanbul Bienali Sergi Koordinatörlüğü görevini yürütmekte. Şu anda da 15. İstanbul Bienali için bienal küratörleri Ingar Dragset ve Michael Elmgreen ile çalışmalarına devam etmekte.

Kariyeri boyunca bienaller, müzeler ve özel galeriler de dahil olmak üzere birçok kurum ile çalışma şansı yakalayan Elif Kamışlı, her deneyimin farklı organizasyon yapılarını anlamada ve takım çalışmasının önemini kavramada kendisine yardımcı olduğunu söylüyor.

2016 yılında British Council “Misafir Küratör Programı”na katılma hakkı kazanan Elif Kamışlı, British Council Koleksiyonu için “Geçen Gece Bir Rüya Gördüm” sergisini hazırladı.

Misafir Küratör Programı

British Council Türkiye, yerli küratörlere Londra’da British Council Koleksiyonu için sergi önerisi hazırlarken aynı zamanda British Council’ın düzenlediği Uluslararası Müzeler Akademisi programı kapsamında Whitechappel Gallery’de yapılan Çağdaş Sanat Sergisi Düzenleme atölyesine katılma fırsatı sundu.

Bu yıl “Misafir Küratör Programı” görsel ve çağdaş sanatlar alanında güçlü bir kültüre sahip Birleşik Krallık’ta, Londra’da 21-28 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi.