kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

British Council’den küratörler için açık çağrı

30 Mayıs 2019

British Council; Gürcistan, Türkiye ve Ukrayna’dan üç adaya, dijital sergi platformu Duvarları Olmayan Müze’nin 4. yılında, birlikte küratörlük yapmaları için bir açık çağrı yapıyor. Son başvuru tarihi 13 Haziran 2019.

Çağrı kapsamında, her ülkeden (Gürcistan, Türkiye, Ukrayna) seçilecek birer aday, British Council Görsel Sanatlar Bölümü’nden Ying Tan’ın sanatsal yönlendirmesiyle birlikte çalışarak ‘Arada’ (In between) başlığı üzerine ortak bir dijital sergi hazırlayacak.

Duvarları Olmayan Müze, bugüne kadar British Council Koleksiyonu’ndan eserler ile Türkiyeli sanatçıların eserlerini bir araya getiren üç başarılı sergiye ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor. Platform, ‘Yılın En İyi Web Sitesi’ de dahil olmak üzere birçok dalda Altın Örümcek Web Ödülleri’nin yanı sıra, Uluslararası Tasarım ve İletişim Ödülleri’nde Gümüş Madalya kazandı.

Seçilen küratörler, Birleşik Krallık’a ve farklı ülkelere seyahat ederek birlikte çalışmanın yanı sıra, sergi konseptlerini, dijital alanda sanat bilgilerini ve uluslararası bağlantılarını geliştirmek için British Council’dan deneyimli sanat profesyonelleriyle iş birliği yapma fırsatı bulacaklar.

Sergi teması: ‘Arada’

İnternetin ülkeler arasındaki sınırları yıkması ve çok kültürlü toplulukların bir parçası haline gelen bireylerin hareketliliğini desteklemesi sayesinde, kesintisiz bir bilgi alışverişiyle tanımlanan günümüzün küreselleşmiş dünyasında, ‘ulusal’ kavramının tanımı, tartışılır hale gelmiş durumda. Bu uluslararası arka planda sahip olunan bilgi ve deneyimi artırmak yönündeki ortak amaç ise, eşitlik, çeşitlilik ve katılımcılığa anlamlı bir katkıda bulunulabilecek yolları keşfetmekten geçiyor.

Sergi; yer değiştirme, yerinden ayrılma, ayrılığın boyutları, kültürel kimlik ve mekanlar arası geçişlerde yakalanan anlara odaklanıyor. Küratörlerden, geçicilik, göç, yolculuklar ve değişen kimlikler üzerine düşünmeleri ve hem British Council Koleksiyonu hem de kendi ülkelerinin yerli sanatçılarının eserlerinden oluşan dijital bir serginin küratörlüğünü ortaklaşa üstlenmeleri bekleniyor.

Küratörler çalışmalarına, isterlerse British Council Koleksiyonu’ndan önerilen eser listesinden  yola çıkarak, isterlerse koleksiyondaki tüm eserlerden esinlenerek ve kendi ülkelerinin yerli sanatçılarının eserlerinden oluşan birer taslak eser listesi hazırlayarak başlayacaklar. Bu listeler değişime ve gelişime açık olmakla beraber, küratörlerden tek bir ortak dijital sergi üzerinde birlikte çalışmaları beklenecektir.