kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Burak Delier’in yeni kitabı Sanat Dünyasının Senaryoları yayınlandı

25 Mart 2016

Burak Delier‘in Türkiye’de ve dünyadaki boykot çağrılarını ve bu çağrıların ortaya çıkardığı, sanatı ve sanat içinden geliştirilebilecek boykotları ikincilleştiren politik ve etik söylemi tartıştığı yeni kitabı Sanat Dünyasının Senaryoları, Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından sanat ve eleştiri kategorisinde yayımlandı.

Kitap, Burak Delier’in 2005-2014 yılları arasın­da kaleme aldığı yazıları ve kendi işleri üzerine yaptığı söyleşileri kapsarken, aynı zamanda sanatçının sanat ve siyaset ilişkisini somut örnek ve durumlar içinden ele al­mak amacıyla yürüttüğü tartışma, sorunlara çözümler üretmekten çok, be­lirli bağlamlarda etkinleşen sanatsal, eleştirel, siyasal konuşma edimlerinin biçim ve siyasetlerini sorgulamayı hedefliyor.

Türkiye’de ve dünyadaki boykot çağrılarına ve bu çağrıların ortaya çıkardığı politik ve etik söyleme odaklanan Delier, bu boykot çağrılarında ortaya çıkan dilin insanları inandırmak istediği “sanat kapi­talizme karşı” anlatısının, temelde bir kazan-kazan senaryosu olarak işle­diğini öne sürüyor. Oyunun bir tarafta “kötü neoliberal kapitalizm”, diğer tarafta “iyicil aktivist sanat” olarak kurgulanmasının handikaplarına dik­kat çektiği yazıları kitabın temel metinlerini oluşturuyor.

Boykot ve grev taktiklerinin tartışıldığı bu temel metinlerin yanı sıra Afrika asıllı İtalyan futbolcu Mario Balotelli’den, sıra dışı tasarımlı savaş uçağı X-29’a, kolektif bir otosansür vakasının analizinden sanat fuarı okumalarına kadar geniş bir kültürel alanda farklı direniş yöntemlerinin izi sürülüyor.