kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Surları’nın restorasyonunu bitirerek kültür hayatına kattı

16 Ekim 2021

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa surlarının önemli bir kapısını daha ayağa kaldırdı. Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılardan kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen, Orhan Gazi’nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen surlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonu ile kültür hayatına katıldı.

Yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı’da restorasyonları daha önce tamamlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Yedikule Zindanları’nın da bir örneği olan Zindankapı’daki restorasyonu tamamladı. Alacahırka Mahallesi’nde yer alan, ‘kanlı kuyu’, ‘işkence odası’ ve ‘kule bağlantılı koridorlar’ ile ‘zindanlar’ın bulunduğu Zindankapı, interaktif bir dijital müzeye ve farklı sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

Açılış programı kapsamında, Zindankapı Güncel Sanat Galerisi’nde küratörlüğünü Derya Yücel’in yaptığı “Zamansızlık Şarkısı” başlıklı sergi de açıldı. Yerli ve yabancı sanatçıların yerleştirme, heykel, desen, performans ve video eserlerinden oluşan sergi 17 Ocak 2022 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Açılış programı kapsamında ayrıca Zindankapı’nın duvarları birer ekrana ve tuvale dönüştü ve birden fazla teknolojinin eş zamanlı olarak kullanıldığı dev bir mapping gösterisi yapıldı. “Zamanın Dokusu (Immersive Mapping Operet)” başlıklı gösteri, ilhamını ‘Zamansızlık Şarkısı’ sergisinin temasından alırken; DECOL, davetlileri uzay, zaman ve mekânın derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkardı. Müzikleri bir postmodern opera parçası niteliğinde Erdem Tunalı tarafından bestelenen performansta, Devlet opera ve bale sanatçıları Tenor Berk Dalkılıç ve Soprano Ceren Aydın bu yolculuğa vokal performanslarıyla eşlik etti.

Zindankapı’nın 2500 yıllık tarihini ve küllerinden yeniden doğuşu, DECOL’ün ‘immersive pperet’ (kapsayıcı opera) olarak janralaştırdığı ve Helenistik Bitinya, Zindankapı Hayaletleri, Lanetleme, Restorasyon ve Sonsuzluk olmak üzere beş kısımdan oluşan gösteriyle hikayeleştirildi.