kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

“Çevrili” Pilot Galeri’de

10 Nisan 2018

Pilot Galeri, 29 Mart – 5 Mayıs 2018 tarihleri arasında Tufan Baltalar’ın “Çevrili” başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Baltalar özgürlüğünü, iç dünyasında çıktığı yolculuklarda arayan bir sanatçı. Onun kendini bulma, kendini ararken başkalarıyla ortaklıklarını keşfetme ve nihayetinde bulduklarını paylaşma çabası, sanatının temel motivasyonlarından biri. Kargaşa dönemlerinde Baltalar, kendine dönüyor, kurtarılabilecek ne varsa kurtarmaya çalışıyor ve bir iç-kale inşa ediyor. Bu iç-kale dokunulmaz ve saldırganca gürültülü bir dünyadaki mahremiyet içinde, yalnızlıkların birbiriyle karşılaştığını, konuştuğunu hayal ediyor.

Baltalar, “Çevrili” sergisinde, bu kargaşa dönemlerinden birinde olduğumuzu işaret ediyor ve karadan kopup adacıklara dönüşmüş toprak parçaları üstündeki ağaç ve çalılıkları hayal ettiği bir dizi resim sunuyor. Galerideki sergi sadece ve sadece, hatta ısrarla bu görüntüye odaklanıyor. Bu adaların nasıl oluştuğu veya ağaçların nasıl fırtınaları atlattığı bilinmiyor. Görünürde insan ve hayvan izinin olmadığı bu minyatür adalar bonsai’leri veya gezegenleri andırıyor. Dar bir alana sıkışmışlık hissi ile uçsuz bucaksız sularla çevrili olmanın kaygısını paylaşan bu resimler, ilk bakışta ürkek bir ruh halinin izlerini taşıyor gibi görünüyor. Oysa her biri, bir kararlılık ve direniş hikayesi de anlatıyor. Bu adalar, tıpkı Küçük Prens’in titizlikle koruyup baktığı gülü gibi, dış dünya karşısında, ne pahasına olursa olsun ayakta durabilme çabasının sembollerine dönüşüyor.

Tufan Baltalar’ın resimleri, sanatçının içinde bulunduğu ruh hallerinin tarifleri olarak görülebileceği gibi, toplumsal bilinç dışının da resimleridir. Bir önceki sergisi “Stand By”ın bir bölümünde yakınlarını yarı uyur pozisyonda resmederken, diğer bölümünde hem kendisine hem de izleyiciye bir rahatlama alanı açmak için tek tek çerçevelediği bulut resimlerini kümeleyip bir gökyüzü yaratmıştı. Sanatçının çalışma biçimi bir puzzle’ın dağınık parçalarını birleştirmeye benziyor, veya tutkulu bir koleksiyonerin adım adım kendine dair anlamlı bir bütün yaratma / biriktirme çabasına.