kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Digilogue Open Space’te disiplinlerarası etkinlikler

2 Kasım 2018

Zorlu PSM içerisinde yer alan Digilogue Space; farklı disiplinlerden sanatçı, akademisyen ve girişimcileri 17 Kasım’a kadar ağırlıyor.

Zorlu Holding’in Zorlu PSM ile birlikte hayata geçirdiği Digilogue, “Açık Kaynak” haraketini odağına alan Future Tellers’18 kapsamında; bilginin ve deneyimin paylaşılabileceği ortak bir çalışma alanı yarattı. Geleceğin beklediği paylaşımcı insanlık anlayışını ve kolektif katkının verimliliğini bugünden mümkün kılmak amacıyla; 45 gün boyunca farklı disiplinlerden isimlerin atölyelerine, konuşmalarına, performanslarına ve eser gösterimlerine ev sahipliği yapan “açık alan”; bilginin, yaratıcılığın, algoritmaların ve verinin, açık – kapalı durumlarını takibine alan ziyaretçilerini keşfe çağırıyor.

1 KASIM | SUNUM: ARTIFACT

HAKAN GÜNDÜZ, AHMET SAİD KAPLAN

“artifact”, “Bilgisayarlar düş kurar mı?”, “Duyguları olabilir mi?”, “Sanat eseri üretebilir mi?” sorularından yola çıkılarak tasarlanan, yapay sinir ağları kullanılarak yağlı boya tablo görselleri ile eğitilmiş algoritma ve duygu durumlarına bağlı benzersiz yeni resimler üretiyor. Open Space’te gerçekleştirilecek sunumda, “artifact”in oluşum ve sonuç aşamalarına değinilecek.

2 KASIM | KONUŞMA: BACIHOOD

ÖYKÜ ÖZGENÇİL, CEYLAN UŞAKLI ERALI, NAZLI CANGÖNÜL, GÜLİN ÖLÇER, MELTEM ŞAHİN, MERVE PURDE, ECE ÖZALP, AYŞESU ÇELİK, NESİLE YALÇIN, DUYGU KAMBUR, LALİN AKALAN

Bireysel kadınlık hikayelerinden yola çıkarak bir kolektif olabilmenin yollarını keşfeden BACIHOOD, ikinci buluşmasını Open Space’te gerçekleştirecek.

3 KASIM | ATÖLYE: DUYGU VE DUYULAR ÜZERİNE BİR VR DENEYİMİ TASARIMI

BURCU DOĞRU, BURÇİN GÜRBÜZ

Bir simülasyon, gerçek hayattan farklı olarak: daha kontrol edilebilir veya daha kontrolsüz; fizik kanunları daha katı veya tersine esnek; gerçekle birebir, pastoral, dijital vb. “normal” spektrumunun çeşitli noktalarında şekillenebiliyor. Burcu Doğru ve Burçin Gürbüz buradan yola çıkarak katılımcılarla bir VR deneyimi paylaşacak.

4 KASIM | ATÖLYE: ÖRT, DOLDUR, GÖM, AŞK NE?

AYÇA CEYLAN

“Ört, doldur, göm aşk ne?”, benliklerimiz ve algılama biçimleri üzerine 6 saatlik bir bellek atölyesi olarak kurgulanıyor. Atölye katılımcıları, çeşitli “aşk” tanımları üzerinden bir yolculuğa çıkacak.

5 – 6 KASIM | ATÖLYE: 4. DUVARIN ÖTESİNDEN

BOSKE COLLECTIVE: LALİN KEYVAN, MEHMET BERK BOSTANCI

“Günümüze kadar gelen sanat anlayışında sanatçının; kimliği, düşleri, kültürü eserin içinde bir şekilde kendini var etmiştir. Peki ya globalleşen bir toplumun parçası olan bu nesilde bir eserden bu izleri nasıl görmek mümkün? Paylaşarak, katılarak. Neden teknolojinin artarak hızlanan bir çizgiyle geliştiği bu dönemde izleyici pasif kalsın?” üzerine bir atölye katılımcılarını bekliyor.

8 KASIM | PERFORMANS: NOS Visuals & Gökalp Kanatsız

NOS Visuals: Nohlab (Candaş Şişman, Deniz Kader) ve Osman Koç & Gökalp Kanatsız

10 KASIM| SUNUM: MILES RESPONSIBILITY

MUHAMMED ALPEREN TAŞYÜREK

Miles Responsibility projesine ilişkin detaylarının aktarılacağı sunumda kolektif bilince alternatif bir yaklaşım paylaşılacak.

11 KASIM | ATÖLYE: OLD TOOLS NEW IDEAS WHAT MUSIC ARE YOU?

BEGÜM AKTAŞ, EDA GÜRHAN, SEVGİ ALTUN, BEKİR ÜLKER, EMRE ÇALIŞKAN

“Hiç renklerin melodisini işittiniz mi? Ya da kendi sesinizi değiştirebilir misiniz? Müzik ve Renk’in ortak özellikleri olduğunu biliyor muydunuz?” sorularına atölyede yanıt aranacak.

12 KASIM | ATÖLYE: SANAL GERÇEKLİKTE KİŞİSEL DUYGU ADASI TASARIMI

SİNEM ŞEMSİOĞLU

“Kızgınlık bir yeryüzü olsa nasıl olurdu? Mutluluğun yeryüzü hali kızgınlığınkinden nasıl ayrışırdı? Duygularınızı görüntülemek istemez misiniz?” sorularına atölyede yanıt aranacak.

13 KASIM | SUNUM: FUN ECONOMICS

AYLİN SEÇKİN

Ekonomiye farklı bir açıdan bakmayı isteyen katılımcılar, Fun Economics başlıklı sunumda ağırlanacak.  

14 KASIM | ATÖLYE: CREATING AUDIO-REACTIVE & GENERATIVE REALTIME VISUALIZATIONS WITH DERIVATIVE TOUCHDESIGNER

ALİ BOZKURT

TouchDesigner’ın kullanıcı arayüzüne basit bir giriş yapılacak atölyede, ilk bakışta karmaşık görünen görsel programlama dili adım adım irdelenecek. Atölye boyunca, sesin birçok parametresine duyarlı şekilde gerçek zamanlı render alınabilecek bir geometri tasarımı üzerinde çalışmalar yürütülecek.

14 KASIM | SUNUM: DÖRDÜNCÜ BOYUTTA SANAT

BUSENUR YILDIZ

Sanatçı, “Dördüncü boyutta sanat” sorgulamalarını, zaman boyutu hakkındaki araştırmaları ile sanattaki “temsil” kavramının bir kesişimi olarak adlandırıyor.

16 – 17 KASIM | DIGILOGUE MIX FESTIVAL LED PERFORMANSLARI

16 KASIM | LED PERFORMANS: KARAKTER

KEREM DEMİRAYAK

Karakter Live bir audiovisual performans, seyircinin hem duyusal ve görsel deneyimine hitap eden, sanatçının kendi hayal dünyasından farklı karakterleri ve temaları tanıttığı bir eser.

16 KASIM | LED PERFORMANS: TRIBAL TRANSMORPH

YAKAZA BY KERİM DÜNDAR

Bir dijital morfogenez çabası olarak reaction-diffusion algoritmasının insan suretini nasıl oluşturduğu ve çeşitlendirebildiği performansa dönüşüyor.

17 KASIM | LED PERFORMANS: PENDELUM

ECEM DİLAN KÖSE, AHMET ÜNVEREN

Mimari disiplinden gelen ikili üretim prensibi olarak kendi alanlarını yazılımla birleştiriyor.

17 KASIM | LED PERFORMANS: MUTUAL RELATIONSHIPS

GÖKSUN YÜKSEL

Eser, günümüz insanının gündelik ve rutin hayatını görselleştirmekte, bu hızlı dünyada rutinimizi kırmanın önemini belirtirken aynı zamanda doğru anlamda bireyselleşmenin ve bir yandan da kolektif hareket edebilmenin önemini vurguluyor.