kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

digitalSSM: sanat alanında kapsamlı bir dijital arşiv

7 Kasım 2016

Sakıp Sabancı Müzesi’nin 2013‘te 10. kuruluş yılına özel olarak hayata geçirdiği digitalSSM projesi, müzenin en kapsamlı ve yenilikçi projeleri arasında yer alıyor. Proje; müzeye ait tüm koleksiyonları 77.000’den fazla yüksek çözünürlükteki görseller ile akademisyenler, sanat tarihçileri, sanat yazarları ve eleştirmenleri, sanat tarihi üzerine bilimsel araştırma yapanlar, koleksiyonerler, sanat tarihi, müzecilik, bilgi ve belge yönetimi bölümlerinde okuyan öğrenciler gibi çok çeşitli hedef kitlelere kullanım önerileri sunuyor. digitalSSM aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına katkı veren öncü bir proje olma özelliği de taşıyor.

Türkiye’de bir müzenin kalıcı koleksiyonlarını içeren ilk dijital platform olma özelliğini de taşıyan digitalSSM’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde yer alan Kitap Sanatları ve Hat KoleksiyonuResim KoleksiyonuAbidin Dino Arşivi ve Emirgan Arşivi’ne ait tüm içerik bilgileri de yer alıyor.

Platformun altyapısı, uluslararası düzeyde kullanılan “CONTENTdm” yazılımını içeriyor. Bu yazılım, dünyanın her yerinden SSM koleksiyon ve arşivlerine erişimi mümkün kılıyor; gelişmiş bir anahtar kelime sistemi ile birlikte araştırma yapmayı kolaylaştırıyor.

SSM’nin bu girişimi “açık erişim” prensibini benimsiyor. Bu prensip doğrultusunda kullanıcılara müzenin koleksiyon ve arşivlerine ön kayıt gerekmeden ücretsiz ve tam erişim imkânı sunuluyor. Öte yandan ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmacıların bilgi taleplerine de telif hakkı kapsamında eksiksiz yanıt veriliyor. Müze, bu noktada “bilimsel iletişim” politikasıyla kişi ve kurumlar arası bilgi akışını arttırmayı hedefliyor.

taksim-meydani-1935-nazmi-ziya-gu%cc%88ran

digitalSSM’de yer alan tüm eserlerin yüksek çözünürlüklü görselleri dışında sanatçı bilgisi, eserlerin tarihi, boyutları, kullanılan malzeme ve teknik bilgisi, bulundukları yerler ve müze koleksiyonuna nasıl girdikleri gibi bilgilerine de ulaşılabiliyor ve eserler kullanıcıların daha sonra rahatça bulmaları için favorilerine de eklenebiliyor.

digitalSSM’nin online veritabanı olarak en güçlü olduğu yanı, müzenin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu. Platform aracılığıyla koleksiyondaki tüm eserlere sayfa sayfa erişim imkânı sunulurken, yüksek çözünürlükteki görseller, koleksiyonlar üzerinde yapılan akademik araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan bilgilerle de destekleniyor.

kitapvehat-dijitalssm-ekran-go%cc%88ru%cc%88ntu%cc%88su%cc%88

Taranan elyazması kitapların arasındaki Kuran nüshaları hem dünyada hem de Türkiye’de akademik çevrelerde ve koleksiyonerler arasında oldukça ilgi görüyor. Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarındaki erken tarihli Kuran-ı Kerim nüshalarından biri olan ve uluslararası sergilerde yer alan, 16. yüzyıl ortalarından, Kanuni Sultan Süleyman döneminin (h.1520-1566) ünlü saray müzehhibi Kara Memi’nin üslubunu yansıtan Kuran nüshası; Sultan II.Bayezid’in (h.1481-1512) oğlu Şehzade Korkud’un istinsah ettiği, günümüze ulaşan tek nüsha olan ve 1500 civarlarına tarihlenen Kuran-ı Kerim nüshası; büyük hattat Hafız Osman’ın 1682’nin Eylül ayında tamamladığı Kuran-ı Kerim nüshası, sanatseverler ve araştırmacıların digitalSSM ile kolayca ulaşabilecekleri eserler arasında bulunuyor.