2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Troya’nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıldönümü nedeniyle ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Çanakkale; 2018 Troya Yılı süresince uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile daha fazla ziyaretçi çekmeyi ve bilinilirliğini artırmayı hedefliyor.
Bu kapsamda düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisiyle genç sanatçıların güncel bakış ve yorumları da sahneye çıkıyor. Derya Yücel küratörlüğünde gerçekleşen sergi, 27 Temmuz – 27 Ağustos 2018 tarihleri arasında Çanakkale’de Piri Reis Müzesi’nde, 19 Eylül – 19 Ekim 2018 tarihleri arasında ise İstanbul’da Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de ziyaretçilerle buluşacak.
Sergi; baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi değişik işleri buluşturacak. Derya Yücel; nice arkeolog, bilim insanı, sanatçı, şair ve yazara düşler kurduran efsane kent Troya’yı özgün kılan, savaş, güç, medeniyet destanı ile mücadele, hayal gücü ve ilham kültürünün bileşimi olmasının yanında buna kulak veren yeni nesil sanatçıların, kadim efsaneleri güncel ve disiplinler arası anlatım pratikleriyle yeniden yorumlayarak nesilleri birbirine bağlayacaklarını ifade ediyor.
Türkiye’nin yeni mezun sanatçı adaylarını, uluslararası seçici kurul eşliğinde aynı çatı altında toplayan BASE’in 2017 sanatçılarına yapılan çağrıyla belirlenen sergide; Arek Qadrra, Beste Kopuz, Burak Çolak, Burhan Üçkardeş, Can Özal, Canalp Sipahi, Damla Yalçın, Dilan Eroğlu, Elif Havuz, Fatih Temiz, Hasan Avni Koçak, İbrahim Erdoğan, Kübra Boy, Kübra Gürleşen, Murat Kahya, Ömer Sedat Yenidoğan, Seçil Büyükkan, Seda Boy, Selen Tokgöz, Uğur Demirci ve Zafer Geyikçi yer alacak. Çanakkale ayağında ise sergi, 18 Mart Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren Erdi Özdemir, Ezgi Erkan, Halil İbrahim Kara, İlgim Camcı, Oğuzhan Karadal, Ozan Gürkan, Ömer Akif Yeldan ve Samet Aygün’ün işleriyle genişleyerek büyüyecek. 8 ilde 10 farklı üniversiteden 29 sanatçının yer aldığı serginin afiş tasarımı ise BASE 2017 sanatçılarından Musab Abdullah Güngör’e ait.
Çanakkale’de kurulan köklü sanayi kuruluşu Kale Grubu, Troya’nın yeni nesil sanatçılar tarafından yorumlanmasına destek oluyor. Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde gerçekleşen sergi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Belediyesi ile birlikte, bölgenin kültürel mirasına sahip çıkmayı amaçlayan Kale Grubu’nun katkılarıyla hayata geçiyor.
*Bu yazı Mine Bora Diri tarafından kültür.limited için hazırlanmıştır.