British Council‘in ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital platformunda yer alacak üçüncü serginin küratörü Haziran ayı boyunca devam eden açık çağrının sonucunda belirlendi.
Jüri üyeleri, yapılan 51 başvuru arasından Mine Kaplangı’yı “Cadılarla Dans Etmek” başlıklı sergi konseptiyle Duvarları Olmayan Müze’nin üçüncü küratörü olarak seçti. Sergi Ocak 2019’dan itibaren gezilebilecek.
Galerinin zaman ve mekandan bağımsız yapısı, bugüne kadar British Council Koleksiyonu’ndan eserler ile oluşturulan iki sergiye başarıyla ev sahipliği yaptı. Seçilen küratör sergi konseptini geliştirme olanağının yanı sıra Birleşik Krallık’a seyahat etme şansı kazanarak tecrübeli görsel sanat profesyonelleri ile birlikte çalışma imkanı bulacak.
Mine Kaplangı Kimdir?
Mine Kaplangı, 1987 yılında İstanbul’da doğan Mine Kaplangı, kar amacı gütmeyen küratöryel kolektif Collective Çukurcuma’nın kurucularından biridir. Şu an Istanbul’da bulunan çağdaş sanat merkezi BLOK art space‘in sanatçı temsilcisi ve küratörü olarak çalışmaktadır. Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun olduktan sonra, Bologna Üniversitesi DAMS Fakültesi Sanat Felsefesi ve Estetik alanında yüksek lisans sertifika programını tamamlamıştır. Aynı zamanda Berlin merkezli çağdaş sanat platformu Artfridge, Artunlimited (Istanbul) gibi online yayınlar için bağımsız editör olarak da çalışmaktadır. Küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında Bilgelik Evi (15. İstanbul Bienali Kamusal Programı ve Framer Framed, Amsterdam 2017), Asimetrik Bağ (COOP Gallery, Nashville, 2016), Detay (BLOK art space, 2016) yer almaktadır.
Sergi konsepti ‘Kadın’ temasına odaklanacak
British Council olarak kadınların güçlendirilmesinin ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının kapsayıcı ve açık refah toplumları yaratabilmek için çok önemli olduğuna inanıyor. Bu yıl Türkiye’deki kültür ve sanat alanında çalışan kadınların sahip oldukları yetkinlikleri tanımak ve kutlamak amacıyla üç yıllık bir program da bu kapsamda başlatıldı.
Bu odak ışığında, açık çağrı sonucunda seçilen küratörden British Council Koleksiyonu’ndaki eserlerden ve Türkiye’den sanatçıların eserlerinden oluşturacakları seçkinin ‘Kadın’ temasına odaklanması isteniyor. Bu süreçte müzik, film, performans gibi farklı sanat formlarını bir araya getirecek ve sergi ziyaretçilerinin deneyimlerini güçlendirecek alışılmışın dışında bir yaklaşım oluşturması da umuluyor.