kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

ENKA Kültür Sanat Tiyatro Buluşmaları başlıyor

29 Ocak 2019

ENKA Kültür Sanat, 12 Şubat – 16 Nisan 2019 tarihleri arasında ENKA Kültür Sanat Tiyatro Buluşmaları‘na ev sahipliği yapıyor.

Programda bu yıl İstanbul Devlet Tiyatrosu, Tiyatroadam, Duru Tiyatro, Aysa Prodüksiyon, Moda Sahnesi, Talimhane Tiyatrosu, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro Hemhâl, Dostlar Tiyatrosu ve MDT İstanbul Dansçıları gibi topluluklar var. Ayrıca Borusan Quartet, Barış İçin Müzik Orkestrası ve Çiğdem Erken’in müzik performansları ve Türkiye Tiyatro Vakfı’nın “Bize Bir Tiyatro Müzesi Gerek” başlıklı paneli de da etkinlik kapsamında gerçekleşecek.

Program:

12 Şubat 2019 Salı 20:30 – İstanbul Devlet Tiyatrosu – Profesyonel

Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic’in Yugoslavya’da zaman perdesini aralayarak toplumsal dönüşümü kaleme aldığı “Profesyonel” oyunuyla karşınızdayız. Politikayı bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, kara komedi türünde ve ironik bir üslupla sahneye taşıyan oyun, 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu hikâyesini konu alıyor.

Türkiye’nin en başarılı tiyatro yönetmenlerinden Işıl Kasapoğlu’nun imzasını taşıyan “Profesyonel”, politik sistem eleştirisini toplumun uç karakterleri üzerinden yazılan ustaca bir metinle seyirciye sunuyor. Yıllardır İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda kapalı gişe oynayan “Profesyonel”, 12 Şubat Salı akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda tiyatro severlerle buluşacak.

14 Şubat 2019 Perşembe 20:30 – Kör Baykuş

İran’ın yasaklı yazarı Sâdık Hidâyet’in 21. yüzyılın başyapıtları arasında gösterilen “Kör Baykuş” romanından aynı isimle sahneye uyarlanan eser; insan benliğinin kaotik dehlizlerinde, bin yıllardır cevabını aradığı sorulara ulaşma çabasının ve varoluşunun eşsiz bir senfonisi.

“Kör Baykuş”’ta güzelliği ve saflığı arayan bir adamın, hayalle gerçek arasındaki geçişlerinde bir kadın üzerinden çizdiği dünyanın yanılsamasına düşerek tükenişine tanıklık edeceğiz. Oyunun tek kişilik dev oyuncu kadrosunu oluşturan Sermet Yeşil’in etkileyici performansına gölgeler ve kuklalar eşlik edecek. Sâdık Hidâyet’in karmaşık dünyası ve kaygıları ünlü yönetmen Işıl Kasapoğlu’nun sihirli ve gizemli sahne estetiğiyle 14 Şubat Perşembe akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda hayat bulacak.

18 Şubat 2019 Pazartesi 20:30 – Tiyatroadam – Meçhul Paşa  

Tarihte kendi dönemini yaratan hınzır bir ortaoyununa hazır mısınız? Tiyatroadam’ın Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz’un birlikte çıkardıkları efsanevi haftalık siyasi mizah gazetesi Markopaşa’yı mevzu edindiği yeni oyunu Meçhul Paşa ile baş başayız.

1946’da meçhule doğru yola çıkmak için demir alan hakikat gemisi Markopaşa’nın siyasi fırtınalar ve türlü badireler atlatarak çıkardığı 77 sayılık serüveni, Meçhul Paşa ismiyle tiyatro sahnesine taşındı. Geçtiğimiz Kasım ayında prömiyeri gerçekleşen kimi zaman şenlikli kimi zaman ise hüzünlü bu orta oyun, Emrah Eren yönetmenliğinde 18 Şubat Pazartesi akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nu dolduran tiyatro severlerle buluşacak.

26 Şubat 2019 Salı 20:30 – Duru Tiyatro – Yüzleşme

İngiliz yazar Graham Farrow’un çarpıcı üslubuyla kaleme aldığı “Yüzleşme”, vahşi yeni dünya düzenini mikro bir hikaye üzerinden Emre Kınay’ın hem başrol hem de yönetmen performansıyla tiyatro sahnesine taşıyor.

Hikayenin satır başları; yeri doldurulamaz bir kayıp ve o kayba neden olan failin, gösteri toplumu ve amacından uzaklaşmış medya tarafından yıldızlaştırılması… Ana karakterimiz, toplumun değerlerini kaybettiği ve hukukun işlemediği bu yeni düzende kendi adaletini tesis etmeye çalışan yalnız bir adam. Yaşanmış bir hikayeden tiyatroya uyarlanan Yüzleşme, Emre Kınay’ın tabiriyle bir tür “modern Suç ve Ceza hikâyesi”. Prömiyeri 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde gerçekleşen ve eleştirmenlerden tam not alan “Yüzleşme”, 26 Şubat Salı akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’na konuk olacak.

3 Mart 2019 Pazar 11:30 – Barış için Müzik Orkestrası 

Hevesli eller, rengarenk hayaller ve tertemiz kalplerden çıkan müziğin en saf halini dinlemeye hazır mısınız? ENKA Kültür Sanat, heyecanını ve hevesini birleştirmiş çocuklardan oluşan Barış İçin Müzik Orkestrası ile Tiyatro Buluşmaları’na eşsiz bir müzik şöleni ile devam ediyor. Sosyal ve ekonomik olanakları kısıtlı çocukların sanatsal yaşama katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmaya  ve müzik duyarlılığının kazanılmasına olanak sağlıyor. El Sistema ve Sistema Europe programlarının Türkiye temsilcisi olan Barış İçin Müzik Orkestrası, her yıl farklı ülkelerde verdikleri konser ile dünya çocuklarına klasik müzikle sesleniyor.

5 Mart 2019 Salı 20:30 – Perdeci Oyuncuları – Aysa Prodüksyon – 1984 – Büyük Gözaltı

İngiliz yazar George Orwell’in 1949 yılında yayınlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri “1984”, iki usta sanatçının buluşmasıyla tiyatro sahnesine taşınıyor. Taner Barlas’ın roman ve oyun çevirilerinden kurgulayarak yarattığı “1984 – Büyük Gözaltı”, Rutkay Aziz’in yönetmenliği ve her iki sanatçının başrol performansına eşlik eden geniş bir oyuncu kadrosuyla sahneleniyor.

Gerçeklikle bağını koparmış düşüncelerin dönüşümünü dehşete kapılarak takip ettiğiniz distopya topraklarının en kült eseri “1984”ün karanlık dünyası, bu sefer tiyatro oyunuyla kapısını aralıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında prömiyerini gerçekleştiren “1984 – Büyük Gözaltı”, 5 Mart Salı akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda tiyatro severlerle bir araya gelecek. 

19 Mart 2019 Salı 20:30 – disLOKASYON

Sıra dışı bir deneyim ile karşı karşıyasınız. Dört dansçı ile sekiz bedenden oluşan, kendilerini hareket korosu olarak tanıtan bir topluluğun tekinsiz zaman ve mekânlara yolculuğu disLOKASYON adıyla sahneye taşınıyor.

Beklentilerin ötesine geçen bu oyunu, dramaturgu Anne-Marije van den Bersselaar’ın sözleriyle ifade etmekte fayda var: “İnsanlar arasındaki hikâyelere yakından baktığınız bir manzaranın içine çekiliyorsunuz. Sahne üzerinde değişen dinamiklerin çağrışımları, sizi kendi hayat ve anılarınıza geri götürüyor. disLOKASYON, anın estetiği üzerine kurulu ses derlemesi ile birçok farklı anlam katmanında değerlendirilebilir. İddialı bir beden kullanımı ile gerçek anlamda saf ve eklektik olan bu performans, herkesin deneyimleyebileceği bir hız treni yolculuğu.”

27 Mart 2019 Çarşamba 20:30 – Çiğdem Erken – Sahnelerden Aşk Şarkıları

ENKA Kültür Sanat, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde bir çok oyunu aynı anda taçlandırılıyor. Nasıl mı? Tiyatro tarihimizin birbirinden kıymetli oyunlarını müzikleriyle anarak. Deneyimli tiyatro müzisyeni Çiğdem Erken, gelenek haline gelen ‘Sahnelerden Aşk Şarkıları’ özel konseriyle, Brecht’ten Haldun Taner’e, Shakespeare’den Can Yücel’e Türk ve Dünya edebiyatından unutulmaz eserlerin müziklerini seslendiriyor. Çiğdem Erken’e bu unutulmayacak gecede Songül Öden, Fırat Tanış Serkan Keskin ve sürpriz konuklar eşlik edecek.

2 Nisan 2019 Salı 20:30 – Moda Sahnesi – Kıyı

Geçmişin kalıntılarından olan unutuşun ve yok sayışın direnen isimlerinden biri olan Lübnanlı oyun yazarı Wajdi Mouawad’ın önemli oyunlarından olan “Kıyı”,  savaş nedeniyle Batı’ya göç etmiş bir ailenin oğlunun babasını gömmek için onu memleketine getirişi ve gömmek için bir yer arayışını konu alıyor.

Yirminci yüzyılın savaşlar, katliamlar ve sürgünler cehenneminde babasını gömecek yer bulamayan bir evladın, çıktığı yolculukta tiyatro ve edebiyat tarihinin Oidipus, Hamlet, Mişkin, Antigone gibi önemli figürleriyle karşılaşmasına tanıklık edeceksiniz. Tüm insanlık tarihinde devriâlem seyahatine çıkan karakterimiz, “sürgün”, “kurban”, “göç”, “şiddet”, “kahkaha” gibi kavramlarla örülü serüveninde seyirciyi de yanına alıyor. Kemal Aydoğan’ın yönetmenliğindeki “Kıyı”, 2 Nisan Salı akşamı tiyatro severleri ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda eğlenirken düşündürmeye davet ediyor. 

8 Nisan 2019 Pazartesi 20:30 – Talimhane Tiyatrosu – Zebercet

Yusuf Atılgan’ın 1973 yılında yayımlanan kült eseri Anayurt Oteli, Firuze Engin’in başarılı uyarlaması ile “Zebercet” adıyla tek kişilik oyun olarak tiyatro sahnesine yerleşiyor. Neredeyse yarım asır önce Yusuf Atılgan’ın kaleminden tanıdığımız Zebercet karakteri, bu sefer Halil Babür’ün iz bırakan oyunculuğuyla günümüz penceresinden iç ve dış dünyasını seyircilere açıyor.  Varlığını kendisinin bile sorguladığı ama bir o kadar da yaşam dolu bir taşra adamı olan Zebercet, tedirgin edici derecede sorunlu, fakat bunları gizlemeden, hatta seyirciyle paylaşacak kadar samimi bir çizgiyle tüm sahneyi dolduruyor. 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyerini yapan Zebercet, 8 Nisan Pazartesi akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda yerini alacak.

9 Nisan 2019 Salı 13.30 – Türkiye Tiyatro Vakfı – Panel: “Bize Bir Tiyatro Müzesi Gerek”

Türkiye tiyatrosunun belleğini oluşturmak ve bu yönde farkındalık yaratmak amacıyla yola çıkan Türkiye Tiyatro Vakfı, bu konuda önemli atılımlar yapmış değerli katılımcıları düzenleyeceği panel ile tiyatro severlerle bir araya getirecek. Türkiye Tiyatro Vakfı’nın kamuoyunu bilgilendirmek için attığı bu adıma destek veren ENKA Kültür Sanat; Müjdat Gezen, Can Gürzap, Tilbe Saran, Şevket Çoruh, Özalp Birol gibi birbirinden kıymetli ustaların katılacağı “Bize Bir Tiyatro Müzesi Gerek” başlıklı panele 9 Nisan Salı günü ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda ev sahipliği yapacak. Etkinliğin sonunda dinleyicilerle konu çerçevesinde sohbet edilecek, sorular yanıtlanacak.

10 Nisan 2019 Çarşamba 20:30 – Tiyatro Öteki Hayatlar – Persona

Tiyatro Öteki Hayatlar, geçtiğimiz yıl 100. doğum yılı olan sinema ve tiyatro tarihinin kült yönetmeni Ingmar Bergman’ın ölümsüz eseri “Persona”yı sahneye taşıyarak ustaya selam gönderiyor. İki karakter arasındaki bitmeyen kimlik çatışmasını konu alan “Persona”, sinematografik tiyatro adına algı sınırlarını zorlayan alternatif bir deneyim ile seyircilerle buluşuyor.

Dilin ve performatif gerekliliklerin güçlü bir estetikle sınandığı zamansız bir eser olan “Persona”, bireyin sosyal sınıfından bağımsız olarak, ona dayatılan kaderin dışına çıkma isteğini, tüm maskelerinden arınarak mı, yoksa yeni bir maskeyle mi gerçekleştireceği sorularına yanıt arıyor. Ingmar Bergman’ın unutulmaz başyapıtı “Persona”, 10 Nisan Çarşamba akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryum sahnesinde hayat bulacak.

12 Nisan 2019 Cuma 20:30 – Tiyatro Hemhâl – Tırnak İçinde Hizmetçiler

*Jean Genet’nin Hizmetçiler metninden hareketle

Günümüz dünyasında geçen özgün bir oyun olan “Tırnak İçinde Hizmetçiler” merkezine bir evdeki iki ‘’hizmetçi’’yi alır. Bu iki kadın kim olduklarını bilemeyecek hale geldikleri bir oyunu sürdürmeye devam ederken, kaçmak istedikleri kendileri ile yüzleşmek zorunda kalırlar. Bu yüzleşmeye sebep veren belirsizliğin içinde tek sığınakları, tekinsizce oyun oynamaya devam etmektir.  “Tırnak İçinde Hizmetçiler”, 12 Nisan Cuma akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nu dolduran tiyatro severlerle buluşacak.

15 Nisan 2019 Pazartesi 20:30 – Dostlar Tiyatrosu – Merhaba

Kuruluşunun 50. yılında Dostlar Tiyatrosu; tek kişilik oyunların ustası Genco Erkal’ın hem uyarladığı hem yönettiği hem de rol aldığı yeni oyunu “Merhaba”yı ENKA Oditoryum sahnesine taşıyor.

İlk kez geçtiğimiz Eylül ayında New York’ta sergilenen müzikli oyun “Merhaba”, Genco Erkal’ın sanat kariyerine ışık tutan Aziz Nesin, Bertolt Brecht, Can Yücel, Nâzım Hikmet ve William Shakespeare’in unutulmaz yapıtlarına birer saygı duruşu niteliğinde. “Merhaba”da tiyatro severler, edebiyat aleminin bu beş büyük ustasıyla müzikli bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolcukta kimi zaman öfke, kimi zaman hüzün, kimi zaman ise komedi var. Geleceği aydınlatan bu seslenişe, Fazıl Say, Kurt Weill, Yiğit Özatalay, Arif Erkin ve Selim Atakan’ın besteleri ile eşlik ediyor. ENKA Kültür Sanat, daimi sanatçılarından Genco Erkal ile 15 Nisan Pazartesi akşamı unutulmayacak bir oyuna ev sahipliği yapıyor.

19 Şubat 2019 Salı 20:30 – Borusan Quaret ve Viyana Klasikleri

Borusan Quartet bu konserde, Schubert’in ve hatta tüm klasik dönem bestecilerinin yolunu aydınlatan Haydn’ın müziği nasıl geliştirdiğini net bir şekilde gözler önüne serecek bir programla huzurlarınızda olacak. Haydn’ın Op. 2 ve ardından Op. 76 “Gün Doğumu” başlıklı dörtlüleri, onun ileri görüşlülüğün resmini çizer nitelikte. Haydn’ın açtığı yoldan ilerleyen bir başka usta besteci; naif karakterini en çok da oda müziği yapıtlarında ve lied’lerinde hissettiğimiz Franz Schubert, Borusan Quartet’in bu programında “Rosamunde” başlıklı yapıtlarıyla yer alacak. 

16 Nisan 2019 Salı 20:30 – Borusan Quartet ve Viyana Klasikleri

Borusan Quartet’in Viyana Klasikleri repertuvarına adadığı bu sezonun son konseri, iki başyapıt ile sona eriyor. Mozart’ın olağanüstü güzellikteki ufuk açıcı yapıtı, “Disonans” dörtlüsü, onu diğer tüm bestecilerde ayıran dehasını bir kez daha gözler önüne seriyor. Müziğinin mükemmel akışı içerisine yerleştirdiği kakışımlı seslerle yarattığı uyum, Mozart’ı tüm zamanların en usta bestecisi tahtına bir kez daha oturtuyor. Hemen ardından Borusan Quartet, sezonu klasik dönemden romantik döneme kanatlanan bir başyapıtla, Schubert’in “Ölüm ve Genç Kız” başlıklı şiirsel dörtlüsüyle kapatıyor.