İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından düzenlenen çağdaş gösteri sanatları festivali festival408, bu yıl 8. kez 15 – 21 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Bu yıl “çok normal!” teması çerçevesinde gerçekleştirilecek oyun ve dans performanslarının yanı sıra sahne sanatları atölyelerinden film gösterimleri ve söyleşilere zengin bir programla buluşturuyor. Festival programı kapsamında, BİLGİ’li öğrencilerin 9 ayrı solo oyun ve performansının yanı sıra sanatçıların yürüteceği çeşitli hareket ve dans atölyeleri, sektörden sanatçılarla söyleşiler ve film gösterimleri sanatseverlerle buluşacak. BİLGİ öğrencilerinin hem üretici hem de yönetici olarak yer alacağı festivalin bu yılki mekanı, BİLGİ santralistanbul Kampüsü olacak.
“festival408 çok normal!”de Buğra Can Şahin, Buse Çetin, Burçin Aydınay, Doğanalp Dulkadir, Eren Durşen, Hakan Onat, Meryem Dilara Şengül, Su Lara Aslan, Yusuf Burak Kurtoğlu’nun koreografisini hazırladıkları, yazıp, sahne aldıkları solo performansları yer alacak.
“Çok Normal!”
Her sene farklı bir tema ile yola çıkan festival408, bu sene “Çok Normal!” teması ile yoluna devam ediyor. Festivalin omurgasını oluşturan solo performanslar, her gün başka bir sıradışı durumun “Çok normal!” nidasıyla karşılandığı, öte yandan sıradan bireyin çok normal olan zihinsel, duygusal ve bedensel sorgulayışlarına anormal gözüyle bakılarak ötekileştirildiği günümüz çelişkilerinden yola çıkıyor. İktidar kavgaları, hırs ve egolar, kimlik bunalımları, travma ve depresyonların günümüz dünyasında anormallikten normalliğe fark edilmeksizin geçtiği bu dönemde, kabullenilmeyen ve içselleştirilenleri mercek altına alıyor. Tema çerçevesinde sahne alan 9 çağdaş performansçı solo çalışmaları içerisinde tüm normal-anormal form ve normları bedenin, sesin, nesnenin ve hareketin gücüyle sergiliyor.
“festival408 çok normal!”
Sekizinci yılındaki festival408’in adı, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi programı ve Sahne Sanatları alanı öğrencilerinin bitirme projelerinin ders kodunu taşıyor ve koreografiden prodüksiyona, oyun yazımından tanıtım ve pazarlamaya, festivalin tamamen öğrenci üretimi olduğunun altını çiziyor.
Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi Anabilim Dalına bağlı bir program olan Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Lisans Programı, Türkiye ekonomisi içindeki yeri gittikçe büyüyen gösteri ve eğlence sektöründe yer alacak geleceğin profesyonelleri ve sanat insanlarına yeni ve yaratıcı anlayışla bir eğitim sunar. Fuar, sergi, kongre, toplantı, yarışma, konser, festival gibi etkinliklerle, televizyonda, sahne üzerinde, kamusal alanda ve sanal ortamda gerçekleşen her türlü gösterinin oyuncularını ve yapımcılarını yetiştirir.
Tiyatro, dans, opera, müzikal ve performans sanatları alanındaki kurum ve girişimlerin işleyişi hakkında formasyon ile iletişim bilgisi ve deneyimini bütünleştirerek, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine gelişimlerini tasarlayabilecekleri kamera önünde oyunculuktan performans sanatçılığına, sahne teknolojilerinden, festival ve etkinlik prodüksiyonuna kadar uzanan geniş bir seçmeli ders yelpazesi sunar. Sanat ve Kültür Yönetimi Anabilim Dalı bünyesindeki Sahne Sanatları Alanı ise sahne sanatlarına disiplinler ötesi bir yaklaşımla ve “beden odaklı sanatlar” anlayışıyla yaklaşır. Bedeni çağdaş ve teknolojik boyutuyla ele alan ve yaratıcılığı öne çıkararak geleceğin sahne sanatçılarına bu çağın gerektirdiği eleştirel tavrı, bilinci ve fiziksel donanımı sunar.