Film festivalleri bir süredir isim değişiklikleri ile gündemde. 2009 yılında İstanbul Film Festivali‘nin, adından “uluslararası” ibaresini kaldırması belki küçük ama önemli bir adımdı. Zira Cannes, Berlinale vs. gibi birçok uluslararası festivalin adında bu ibare geçmiyordu.
Eylül ayında gazete manşetlerine düşen bir habere göre ise Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıldan itibaren “Uluslararası Antalya Film Festivali” adıyla düzenlenecekti. Bu yıl 52.’si düzenlenen, Türkiye’nin en köklü film festivali olan Antalya Film Festivali’nin adının değişim hikâyesini Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel festivalin “uluslararası saygınlığı” ve “Antalya markası” ile ilişkilendirmişti: “Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu (FIAPF) tarafından akredite edilen 43 festival arasında ise adında ödülü de olan tek festivalin Antalya olduğunun altını çizen Türel, “Bu durum uluslararası camiada şaşkınlık ve soru işareti yaratıyor, festival ve ödül saygınlığına zarar veriyor, Antalya markasını zayıflatıyor.”
Antalya Film Festivali’nin adını değiştirmesinden üç ay sonra Adana Altın Koza Film Festivali de isim değiştirme konusunda bir adım attı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin adının, “Uluslararası Adana Film Festivali” olarak değiştirilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.
Türkiye’deki film festivalleri uzun yıllardır uyguladıkları sansür, verdikleri ödüllerin ve gösterdikleri filmlerin nitelikleri, organizasyon ve koordinasyon konusunda paydaşlara ve izleyicilere yaşattıkları sıkıntılar konusunda oldukça sorunlu bir durumdayken isimlerindeki “uluslararası” veya ödülle birlikte anılma gibi durumların bu kadar önem arz etmesi kültür-sanat dünyasında da tartışmaları beraber getirdi.
Gelecek ancak geçmişin sahiplenilmesi ile yaşanabilir*: Müze Gazhane