“Galeriler medyada yer almak için neler yapabilir?” Bu soru, Artsy galeri partnerleri için düzenlenen yuvarlak masa toplantısının temel sorusuydu. Londra ofisinde düzenlenen toplantıda, gazeteciler, pazarlamacılar ve halkla ilişkiler uzmanları vardı. Ayrıca, Gay Times Magazine’in Pazarlama Yöneticisi Josh Rivers ve Pelham Communications’dan Sophie de Gama Campos, galericiler için medya tavsiyelerini ve online sanat dünyasıyla ilgili tecrübelerini Artsy için paylaştı.
Dijital görünümün, medya ile galeri ilişkilerini nasıl değiştirdiğinden bahsederken, bir gazeteciye bir fikirden bahsetmek veya yeni bir izleyici için bir makale hazırlamak gibi galerilerin online olarak ön plana çıkabilecekleri birkaç adımlardan bahsediyorlar.
Artsy for Galleries etkinliğinden en akılda kalıcı an neydi ve galericilerden neler duydunuz?
Josh Rivers: Fikirlerimiz hakkında konuşmak ve onları yaymak için çeşitli yollar aradığımız bir uzlaşmaydı. Galericiler, sanatçıları için en uygun platformu ararken, Gay Times gibi dergiler de, okuyucularına seslenmenin yeni yollarını arıyor. Heyecanlı olduğum aşikardı ve bunun, iki taraf için de problem çözücü bir projeye başlamak için harika bir yol olduğunu hissettim.
Sophi de Gama Campos: Küçük takımların ve genç galerilerin, sanatçılar ve projeler hakkındaki yarıcı hikayelerin içerik kısmının yanı sıra, sergi programlamada nasıl yaratıcı bir yaklaşıma sahip olduklarını duymak ilginçti. Etkinlikteki çoğu galeri, Instagram için zengin medya içeriği hazırlıyordu ve stüdyo fotoğrafçılığı ve sanatçı portreleri için yaratıcı düşünüyordu. Güçlü bir içeriğe sahip olmak, başarılı bir PR kampanyası oluşturmanın ilk adımı ve galerilerin bunu çoktan yapmaya başladıklarını görmek güzeldi.
Bir yayın için iyi adımı kötü adımdan ayıran nedir?
SdGC: Hazırlamaya başlayacağınız yayını çok iyi kavramanız gerekiyor. Gazeteciler, günde yüzlerce e-posta alıyor. Bu yüzden, fikirleriniz oldukça açık ve öz olmalı. Çoğu zaman, sanatçının kim olduğu ya da galerinin neyle ilgili olduğu, ne zaman gerçekleştiği ve ne görmeyi umdukları gibi önemli noktaların dahil olduğu kısa bir paragraf yazıyoruz. Yazarın, sanatçı ve işi hakkında bir fikre sahip olması için birkaç görsel de eklemek gerekiyor. Ayrıca, bir basın duyurusu ekleyin ki eğer fikriniz dikkatlerini çekerse, daha fazlasını öğrenmek isteyebilirler.
İlk durumda ihtiyacınız olan minimum materyal; sanatçının ismi, sergi tarihi, serginin nerede gerçekleştiği ve eski çalışmalardan birkaç görsel veya süreç içindeki işlerden birkaç stüdyo çekimi. Birçok medya, eğer eleştirmen değiller ise, sadece odak yerine, kişilik etrafında dönen ve sanatçıyı tanıtan hikayeler geliştiriyor. Bir sergi hakkında her bir teyitli bilgiye sahip olmamanız sizi bundan alıkoymamalı.
Galerilerin yaptığı en sık hata nedir?
JR: Hazırladıkları yayını kişiselleştirmiyor olmaları. Birileri ile buluşmak veya onlara ulaşmak için kişisel bir yaklaşım sergilenmesi gerekir. Desteklemeniz gereken bir müşteriniz var ve iletişim içinde olmanız gerekiyor.
Herhangi biri veya herhangi bir marka ile, ilk olarak LinkedIn’de, Twitter’da aratmadan, web sitelerini incelemeden birine ulaşmayı düşünemiyorum. Birilerine ulaşmak için insanları araştırıyorum. Ne ile ilgili olduğumu bulmak, birileri için çok kolay.
Bir fikri ileri sürmek için en iyi zaman hangisi?
SdGC: Bu, çoğu insanın hata yaptığı kısım: basın zaman çizelgesinin ve birçok medyanın uzun sürelerde çalıştığı gerçeğinin farkında olmamak. Vogue veya Harpeer’s Bazaar gibi dergiler, 5-6 ay önceden görevlendiriyor. Sanat yayınları ise çoğunlukla 3-4 ay öncesinden çalışmaya başlıyor. Online medya ve haftalık dergiler için, içeriği, yayın tarihinden bir ay önce sağlamanız gerekiyor.
Sergi sanatçısıyla uyumlu bir sergi yayınına ulaşmak için hedef medya listesi oluşturmak gerekir. Hazırlık süresini düşünün ve hazırlıklarınızı bu düzende sağlayın. Gittikçe artan bir biçimde yayınlar, içeriği özel olarak istiyorlar ve bu konuda anlaştığınız zaman, hazırlıklar bunun etrafında dönebilir.
JR: Rahat olun. Gay Times bir dijital dergi, bir basılı dergi, web sitesine ve sosyal medya kanallarına sahip. Sanatçınızın hak ettiği ilgiyi görmesinin birden fazla yolu var. Gay Times’da, video, Instagram hesabının devrini ve Facebook Live röportajlarını düşünüyoruz. İçeriği yansıtmanın, izleyicilere ulaşmanın ve çalışmalarının dikkat çekmesi için sanatçılarımıza başka platformlar sağlamanın birçok farklı yolunu arıyoruz.
Etkinlikte; davetiyeler, programlar ve kartpostallar gibi basılı eklerin, galerilerin, gazetecilerle birlikte çalışmaları için etkili bir yol olduğunun altı çizilmişti. Galeriler, dikkat çekmek için başka neler yapabilir?
SdGC: Eğer bir galeri, basılı eklere yatırım yapabiliyorsa, bu harika. Fakat, baskının ve postalamanın bir maliyeti var ve bu çok da gerekli değil. Önemli olan, gönderdiğiniz şeyin (dijital ya da baskı) iyi tasarlanmış olması ve markanızı iyi yansıtması.
Online varlığınız da bu noktada önemli. Hedef kitleye ulaşmanız için bir fırsat sağlıyor ve sanat dünyası oldukça küresel. Sadece şehrinizdeki veya ülkenizdeki izleyiciye seslenmeye çalışmıyorsunuz ve projenizle ilgilenen fakat asla galerinize adım atamayacak olan bir sürü insan var. Sağlam bir online varlığınızın olması, bu insanlara bir şekilde ulaşmanıza olanak sağlıyor.
JR: Gerçekten görmeyi istediğim, ilgimi çekecek olan şey, bir galeri veya galericiden bir email. “Hey! X hakkında ilgilendiğini duydum. Bir kahve kapıp gelmek ister misin veya ben gelip ne üzerinde çalıştığımızdan bahsedeyim mi?” Ben daha çok insancıl olduğum için dikkatimi çekecek olan şey budur. Gördüğüm bütün sergilerde, ya sanatçıyı kişisel olarak tanıyorum ya da sergi bir arkadaşım tarafından önerilir. İlişkilere yanıt veriyoruz.
Bir fikir bir makaleye dönüşürse, onu tanıtmanın en iyi yolu nedir?
SdGC: Yapılması gereken ilk şey, sosyal medyada duyurmak. Bunu yaptığınız zaman, yazar gibi yayını da etiketlediğinizden emin olun. Bu demek oluyor ki, onlarla sosyal medya üzerinde bir bağınız var ve eğer sizi takip etmiyorlar ise, takip etmeye başlayabilirler, bu da takipçi sayınızı artırmanın bir yolu.
Geçtiğimiz yıllarda, basılı yayından online medyaya karşı konulmaz bir geçiş yaşandı. Benzer bir değişikliğin sanat dünyasında da gerçekleşeceğini düşünüyor musunuz?
SdGC: Bu çoktan gerçekleşti. Yayın için dağıtım figürlerine baktığınız zaman, basılıya göre online medyada ulaşabileceğiniz izleyici sayısı bir hayli fazla. Sanat sayfaları, basılı yayınlardan ayrılıyor ve online medyaya taşınıyor.
JR: Galeriler, insanları şaşırttığı ve memnun ettiği sürece insanların dikkatini çekebilir. Sanat, dünyanın kendini farklı bir biçimde görmesinde yardım etmesini asla unutmaz. Sanatın sunabileceği çok fazla şey var ve Artsy gibi platformlar sanatı demokratikleştiriyor.
Gay Times’da, online platformları, farklı bir izleyiciye ulaşma ve farklı bir hikaye anlatma amacıyla kullanıyoruz. Bu, düşünce ve deneyim çeşitliliği sağlıyor. Sanatın online keşfi gerçekten devrim niteliğinde ve heyecan verici.