Artsy bünyesindeki Gallery Insight Team (galerilere yönelik içgörü ekibi), galeriler için doğru iletişim yöntemleri ve efektif basın bülteni oluşturma konusunda bir taslak yayınladı.
Taslak, dünyanın galerilere yönelik iletişim faaliyetleri yürütme ve basın bülteni hazırlama konusunda önde gelen isimlerden Alex Bacon’un katkılarıyla hazırlandı. Bacon, Paris ve New York’taki birçok galerinin bülten ve katalog yazım süreçlerini yürütüyor.
Bacon, sergi öncesi gönderilen basın bültenlerinin önemini vurgularken, bu bültenlerin kamu, koleksiyonerler ve basın nezdinde ilk tanıtım unsuru olma özelliğini taşıdığını, dolayısıyla kişilerin sergiyi gezme kararını etkilediğini söylüyor. Bacon, ayrıca bülten gönderiminin amacının kişileri galeriye çekmek olduğunu vurguluyor.
Artsy ve Alex Bacon tarafından hazırlanan öneri listesi:
1-Okuyucuya sergi için temel bilgileri verin.
Sergide hangi sanatçı ve eserler gösterilecek; sergi nerede ve zaman gerçekleşecek?
2- Basın bülteninde her şeye yer vermeye çalışmayın.
Sergi ile ilgili geniş çerçeveye ve detaylı bilgiye bültende yer verilmemeli. Sergi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler bu bilgileri ziyaretleri esnasında öğrenmeli. Bülten, hazırlayan kişinin sübjektif fikirlerinden tamamen arınmış olarak hazırlanmalıdır.
3- Hedef kitlenizi doğru belirleyin.
Basın bültenin gönderimi için doğru hedefleme yapılmalıdır. Ayrıca gönderilen bültenin içeriği kadar tasarımı da önem taşımakta.
4- Basın bültenini akademik bir makale formatında göndermeyin.
Bültende çok uzun yazılara yer verilmesinin okunma oranını düşürdüğü belirtiliyor.
5- Yaratıcı olmaya çalışırken soyut olmayın.
Bültende gereksiz alıntılara, eserler hakkında derin bilgilere yer vermeyin. Sergi hakkında doğrudan bilgiler, kavramsal açıklamalara göre daha fazla ilgi çekiyor.
6- Net olun.
Gösterilecek eserleri sıralayın, eserlerin içeriği ve materyali hakkında bilgi verin. Sanatçının önceki çalışmalarına ve meslektaşlarına kıyasla sergide yer alacak farklılıkları belirtin.
7- Sanatçı hakkında kısa tanıtım metnine yer verin.
Sanatçının özgeçmişi ve kariyeri hakkında bilgilendirici yazılara yer verilmesi, gelecek projelerinden söz edilmesi faydalı olacaktır.
8- Mobil uyumluluğu göz önünde bulundurun.
Günümüzde birçok kişi e-postasını telefondan kontrol etmekte. Dolayısıyla gönderilen bültenlerin mutlaka mobil ortama uyumluluğun denetlenmesi gerekiyor.
Format Önerileri:
- Format basit tutulmalı, yazı 5 paragrafı geçmemelidir.
- Giriş paragrafında, sergideki eserler hakkında bilgilere yer verilmelidir.
- Diğer iki paragraf, sergi hakkında daha detaylı bilgilere ayrılmalıdır.
- 4. paragraf, sanatçı hakkında bilgileri içermelidir.
- Son paragrafta iletişim bilgilerine yer verilmelidir.
- Tüm yazının tek bir sayfada olması ve 400 ile 1000 kelime arasında olması okunma oranını olumlu etkilemektedir.
*Bu yazı, Artsy‘den alınmıştır.