Son birkaç yıl içerisinde dünya genelinde meydana gelen veri sızıntıları ve bilgisayar korsanlığının sayısı bir hayli fazla. Sanat ve tasarım galerileri belki bir başkan adayının ya da bir bankanın sahip olduğu hassas verilere sahip olmayabilir; ancak yine de envanter ya da koleksiyonerlere ait verilen sızdırılmasını galeriyi zor duruma sokabilir.
Ne yazık ki korsanların bu tür özel bilgilere ulaşmak için çok fazla tecrübeli olmalarına gerek yok. Verizon tarafından yayınlanan son rapora göre, bildirilen korsanlık vakalarından %18’i kişisel verileri düşük teknolojili araçlar aracılığıyla ele geçirmiş.
Galeriler yüksek teknolojik donanım ile faaliyetlerini sürdüren şirketler olmayabilir, fakat dijital güvenlik anlayışı bu noktada onlar için de önem teşkil ediyor.
Bir şifre yöneticisi kullanın:
Birçok galeri şifrelerini tek bir belgeye kaydediyor ve genelde bu şifreler tüm çalışanlarla paylaşılıyor; paylaşılan şifre ise genelde tüm belgelere erişimi sağlıyor. Dolayısıyla bir korsan (hacker) sadece bir web sitesini hackleyerek galerinin şifreli tüm verilerini kolayca ele geçirebiliyor.
1Password veya Dashlane gibi şifre yöneticileri bu soruna güvenli ve kullanışlı bir çözüm getiriyor. Bu uygulamalar tüm şifrelerinizi farklı “mahzen”lerde saklıyor ve eğer gerekliyse, belirli şifreleri birden fazla kullanıcıyla paylaşmanıza müsaade ediyor. Bütün bu mahzenlerin kilidi ise sadece bir ana şifreyle açılabiliyor.
Galeri yeni bir çevrimiçi hizmete üye olduğunda ise şifre yöneticisi bu hizmet için bir şifre üretiyor ve mahzene kilitliyor.
Her şeyi buluta kaydedin:
Çevrimiçi hizmet sağlayıcıları da korsan saldırılarına maruz kalıyor, ancak bu hizmetler güvenlik geliştirmeleri için çalışmalarını sürekli sürdürüyor. Bulut teknoloji, hem maliyet, hem de erişim açısından kullanıcılara birçok kolaylık sağlıyor.
Bulut uygulamaları müşteri verilerini kaybetme riskini azaltıyor ve dosyalara birçok yerden ulaşabilme imkanı sağlıyor. Müşteri veritabanının boyutuna göre, Google Drive veya Dropbox ilk etapta kullanılabilecek bulut bilişimler arasında yer alıyor.
Kişisel oturumlar oluşturun ve bilgisayarınızı kilitleyin:
Farklı bir bilgisayar üzerinden işlem yapıldığında, bilgisayarın ait olduğu kişinin oturumu yerine Misafir (Guest) hesap ile çalışması öneriliyori. Bu gibi durumlarda yine şifre yöneticisini kullanmak bilgilerin çalınmasına engel oluyor.
Ayrıca kişisel bilgisayarların ekran koruyucusunu aktive etmek tavsiye ediliyor. Böylelikle bilgisayar başında olunmadığı zaman ekran koruyucu devreye girerek bilgileri koruyabiliyor.
Kablosuz ağınızı koruyun:
Kablosuz ağa bağlanmış bir bilgisayar, bu ağa bağlanan diğer tüm bilgisayarları görebilir ve eksik bir ayar ile bir kullanıcı size ait tüm bilgileri sızdırabilir. Bu durumda çalışanlar için şifreli bir ağ, konuklar için şifresiz ayrı bir ağ kurulması tercih edilebilir.
*Artsy‘de yer alan bu yazı Merve Çetinkaya tarafından çevrilmiştir.