kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Grafiklerle Türkiye’nin Kültür Ekonomisi raporu yayınlandı

16 Ağustos 2016

Kültür ve sanat araştırmaları yürüten KREKSA, Türkiye ve dünyadan kültür sektörü ve ekonomisi alanında birçok araştırma yürütüyor, ve bu araştırmalardan raporlar ve yayınlar hazırlıyor. KREKSA, kültür ekonomisti Funda Lena tarafından hazırlanan Grafiklerle Türkiye’nin Kültür Ekonomisi 2016” başlıklı raporunu yayınladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kurumlar ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından sunulan en güncel veriler kullanılarak hazırlanan rapor; Türkiye’nin kültür ekonomisine dair temel verileri grafiklerle özetleyerek bu alana dair genel bir tablo sunmayı amaçlıyor.

Makroekonomik göstergeler açısından bakıldığında Türkiye’de kültür ekonomisinin ciro, katma değer, istihdam ve ihracat bakımından artan bir ivmeyle büyümekte olduğu görülüyor. Daha da önemlisi, kültür ekonomisini oluşturan sektörlerin birçoğunda katma değer yaratma potansiyeli ve işgücü verimliliği, ulusal ekonomi içindeki yüksek hacimli diğer sektörlerden daha fazla. Fakat buna rağmen kültür alanı devlet tarafından yeterince ve efektif bir şekilde desteklenmiyor. Öte yandan, sinema ve tiyatro salonları, müze ve ören yerleri gibi kültür-sanat mekanları Türkiye’nin kentlerine dengesiz bir biçimde dağılmış durumdalar. Ayrıca, bu mekanların izleyici sayıları da bölgeden bölgeye büyük farklılıklar gösteriyor. Verilerin işaret ettiği olumsuzlukların aşılması için atılması gereken temel adımlardan biri kültürel sektörlere yönelik daha kapsayıcı ve verimli destek mekanizmalarının geliştirilmesi, bir diğeri ise her kentin kendi kültürel tüketim ve üretim ihtiyaçlarını dikkate alan yerel kültür politikası ve kültürel kalkınma planlarının oluşturulmasıdır.