kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Güncel sanat dünyası için yeni bir platform: Kolekta

30 Haziran 2020

500’ü aşkın sanatçıyı, 40’a yakın galeri ve alternatif sanat alanını, yaklaşık 4500 sanat eserini dijital ortamda bir araya getirerek sanatseverlerle buluşturan çevrimiçi sanat platformu kolekta.com.tr açıldı. Kolekta çok yakında yayına girecek İngilizce versiyonu ile Türkiye’nin sanat dünyasını yurt dışına da açmayı hedefliyor.

Resimden fotoğrafa, heykelden enstalasyona, özgün baskıdan desene, yeni medyadan seramiğe, sanatçıların güncel eserlerine kolaylıkla erişme imkânı sunan Kolekta, tek bir adresten Türkiye’deki güncel sanat üretimini ve sergileri takip etmeye olanak sağlıyor. Kariyerinin başındaki genç sanatçılardan, usta sanatçılara kadar; 500 sanatçının binlerce eserinin bir arada olduğu Kolekta, gün geçtikçe büyüyen ağı ile bir yandan da güncel sanatın dijital bir arşivini tutuyor, sanatçılar ile ilgili kaynak oluşturuyor.

Kolekta’da yer alan galeri ve platformlar arasında artSümer, Anna Laudel Contemporary, Art On Istanbul, Bozlu Art Project, BüroSarıgedik, C.A.M Galeri, Ekavart Gallery, Evin Sanat Galerisi, Ferda Art Platform, Galeri/Miz, Galeri 77, Galeri Nev, Galeri Nev İstanbul, Galerin Selvin, Galerist, Krank Art Gallery, Labirent Sanat, Martch Art Project, Merkür Galeri, Mixer, Öktem Aykut, PG Art Gallery, Pi Artworks, Pilevneli Gallery, Pilot, Piramid Sanat, Sanatorium, Siyah Beyaz, The Empire Project, The Pill, x-ist ve Zilberman bulunuyor. Bağımsız sanat alanlarında ise Daire Sanat, Evliyagil Dolapdere, Kasa Galeri ve NOKS Bağımsız Sanat Alanı yer alıyor.

Kolekta ayrıca her ay, sanat dünyasından konuk olan farklı isimlerin özel seçkilerini de öneri olarak ziyaretçilere sunuyor. Kolekta’nın bu ayki özel seçkilerinde küratör, sanat yazarı, akademisyen Derya Yücel’in ‘Ekosentrik Yaklaşımlar’ seçkisi, Müze Evliyagil ve Evliyagil Dolapdere kurucusu, koleksiyoner Sarp Evliyagil’in seçkisi ve 2016-2019 yılları arasında uluslararası fotoğraf sanatçılarının sergilerine ev sahipliği yapan Leica Galeri’nin direktörlüğünü yapmış olan Yasemin Elçi’nin ‘Fotoğrafa nereden başlamalı?’ başlıklı seçkisi yer alıyor.