kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Hera Büyüktaşçıyan Dhaka’da

1 Şubat 2018

Güney Asya ile ilgili sanat ve mimarlık konuları üzerine kurulmuş, ticari olmayan, uluslararası araştırma ve sergi platformu olan Dhaka Art Summit, bu yıl 2 – 10 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Etkinlik, bu yıl “Planetary Planning” adlı bir sergiye de ev sahipliği yapıyor.

“Planetary Planning” sergisi, 1969 yılında mimar ve tasarımcı Buckminster Fuller tarafından Delhi’de Nehru anıtı ile ilgili düzenlenen “Planetary Planning” adlı konferansı çıkış noktası olarak alıyor. Sergi, 1960’lardan bu yana üç nesilden sanatçının Güney Asya’da ve çevresindeki küreselleşmeye dair görüşlerini farklı medyumlar aracılığıyla incelemesini konu alıyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında Türkiye’den Hera Büyüktaşçıyan da var. Hera Büyüktaşçıyan’ın yeni eser üretimine SAHA Derneği destek verdi.

Belirli coğrafi bölgeler, (örneğin küreselleşmenin beşiği olarak görülen Asya, Güney Asya, Hint Okyanusu gibi), ticaret, hakimiyet ve ekonomik değiş tokuş gibi kavramlar bu düşüncenin önemli vektörlerini oluşturuyor. Sanatçılar, bu karmaşık ve tarihsel açıdan eşit olmayan değişim resmi içerisinde, Edouard Glissant’ın deyimiyle ‘sabit devinim’e karşı, alternatif veya arasıra ütopik görülebilecek bir düşünce biçimi sergilerken, aynı zamanda kendilerini de buranın içerisinde konumlandırıyorlar.

Sergi, 1960’lar ve sonrasından itibaren sanatçıların sabit kimlikler ve buna bağlı olarak doğuştan varlığını sürdüren hiyerarşi kavramlarına nasıl meydan okuduğunu araştırıyor. Tasarım ve mimarlığın dili bu süreç içerisinde önemli bir rol taşıyor. Eserleri sergilenen sanatçılardan bir kısmı mimarlığı mekân taşıyıcı ve dünyevi bağlantılar taşıma olasılığını gösteren bir dil olarak tasarlarken, diğerleri ise benzer endişeleri ifade etmek için çizim ve diğer medyumları tercih ediyorlar. Sergide kurgulanan transfer hatları, ticari bağlantılar, estetik ağlar ve seyahatlerin yansıması olarak Güney Asya’nın tarihsel birleşmeleri ve ayrışmaları göz önünde bulunduruluyor. Bangladeş ve Japonya arasında olduğu gibi, 1960’lardan günümüze uzanan uluslararası ve bölgelerarası etkileşimler tekrar inceleniyor.

Sanatçılar: Amie Siegel, Ayesha Sultana, Buckminster Fuller, Desmond Lazaro, Hera Büyüktaşçıyan, Isamu Noguchi, Lala Rukh, Mohammad Kibria, Muzharul Islam, Novera Ahmed, Seher Shah ve Zarina Hashmi.