kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Hrant Dink Vakfı ve DVVI’den “Hafıza Mekanları” değişim programı

29 Ağustos 2017

Hrant Dink Vakfı ve DVV International Türkiye işbirliği ile yürütülen ve “Hrant Dink Hafıza Mekânı” projesi kapsamında hayata geçirilen “Hafıza Mekânları” programı 20 katılımcıya, 4-8 hafta süreyle, yurt dışındaki hafıza ve vicdan mekânlarında / müzelerde deneyim kazanma imkanı sağlıyor.

Sibel Asna, Bülent Bilmez ve Ayşe Öktem’den oluşan seçici kurulun değerlendireceği adaylar için son başvuru tarihi 12 Eylül 2017, saat 17.00.

Hafıza Mekânları; hafıza ve hatırlama konularına ilgili, içinde yaşadıkları toplumun hatırlama ve unutma pratiklerine eleştirel yaklaşabilen, hafıza ve vicdan mekânlarının demokratik topluluklar oluşturabilme gücüne inanan çeşitli disiplinlerden profesyonellerin, öğrencilerin, aktivistlerin dünyadaki başka deneyimlerden yararlanmalarını teşvik etmek amacıyla DVV International Türkiye ve Hrant Dink Vakfı işbirliği ile yürütülmektedir.  “Hrant Dink Hafıza Mekânı” projesi kapsamında hayata geçirilen bu program toplamda 20 katılımcıya, 4-8 hafta süreyle, yurt dışındaki hafıza ve vicdan mekânlarında / müzelerde deneyim kazanma imkanı sağlıyor.

Program kapsamında, Ağustos – Aralık 2017 tarihleri arasında 8, Ocak – Aralık 2018 tarihleri arasında 10, Ocak – Mart 2019 tarihleri arasında 2 kişi olmak üzere, başvurular arasından seçilecek yirmi katılımcının tercih ettiği hafıza mekânlarında deneyim edinmeleri amaçlanıyor.

Programa başvuracak adaylarda aranan nitelik ve deneyimler şöyle:

  • 18 yaş üstü olmak,
  • Tercihen gidilecek ülkenin dilini ya da o ülkede yaygın olan yabancı dillerden birini konuşuyor olmak,
  • Hafıza alanı / hafızalaştırma üzerinde çalışmış / çalışan veya bu alana katkı sunmayı hedeflemek.

Program; imkân eşitliğini savunan bu programda her türlü etnik, cinsel, kültürel kimlik ve inanç çeşitliliğini sağlamayı hedefliyor ve programın Türkiye’nin tüm çeşitliliğini kapsaması gözetiliyor, bu nedenle, İstanbul, Ankara ve İzmir dışından gelecek başvurulara; herhangi bir yurt dışı deneyimi olmayan kişileri cesaretlendirmek için genç katılımcılara; toplumsal cinsiyet farkındalığını gözetebilmek için kadın katılımcılara öncelik verilecek.

Programa katılmak isteyen adayların motivasyon mektupları, gerekçeli tercihleri, en az bir adet referans ve öz geçmişleri ile başvurmaları bekleniyor. Motivasyon mektubu en fazla iki sayfa uzunluğunda, Türkçe ve gidilecek ülkenin koşullarına uygun bir dilde (ülkenin dili, yaygın konuşulan yabancı dil -örneğin İngilizce-) hazırlanabilir; referans bir kurum ya da bir kişi tarafından verilebilir. Adaylar en fazla üç tercihte bulunabilir. Adayların tercihini / tercihlerini sıralayıp neden bu kurumu / kurumları seçtiklerini açıklamaları gerekmektedir.

Katılımcıların tüm vize, seyahat sigortası, yurt içi ve yurt dışı gidiş-dönüş ulaşım, konaklama masrafları ile temel ihtiyaçlar için gerekli olan harcırah program kapsamında karşılanacaktır.