İlki 2017 yılında sadece Latin Kaligrafisi özelinde gerçekleştirilen Kaligrafist, bu yıl tüm dünya yazılarını içinde barındıran bir program ile 2. kez İBB Kültür Dairesi Başkanlığı desteğiyle 23 Haziran – 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Festivalde çivi yazısı, graffiti, fraktur yazı, klasik tabelacılık gibi yetişkin atölyelerinin yanı sıra İBB Mahalle Evleri’nde çocuk atölyeleri de yer alacak. Festival mekânları arasında İBB Taş Oda, Barın Han, İBB Mahalle Evleri, Tarihi Yarımada Yazı Rotası, Karaköy Sahil Parkı ve Karaköy İstanbul Kitapçısı yer alıyor.
Alanlarında uzman yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla farklı yazı kültürlerini ve sanatları daha geniş kitlelere ulaştırma ve tanıtma fikrinden yola çıkarak yeniden tasarlanan Kaligrafist’te, konferanslarla açılacak serginin yanı sıra, performans, yetişkinler ve çocuklar için atölyeler, saha gezisi ve söyleşi gibi etkinlikler yer alacak.
YETİŞKİN ATÖLYELERİ
Klasik Tabelacılık Atölyesi: Bir günlük klasik tabelacılık yetişkin atölyesi, önemli tabela ressamlarından olan Christoforos Tomas tarafından yürütülecek. 24 Haziran Cuma günü saat 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek bu atölye, İBB Taş Oda-Sultanahmet’te yapılacak. Katılımın sınırlı olduğu atölye eğitimine kayıtlar, paylaşılan kayıt formu linki üzerinden alınacak. Etkinliğimiz İngilizce olup, simultane Türkçe çeviri olacak.
Fraktur Yazı Atölyesi: Bir günlük fraktur yazı yetişkin atölyesi, dünyanın önde gelen kaligraflarından olan Luca Barcellona tarafından yürütülecek. 25 Haziran Cumartesi günü saat 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek bu atölye İBB Taş Oda-Sultanahmet’te yapılacak. Katılımın sınırlı olduğu atölye eğitimine kayıtlar, paylaşılan kayıt formu linki üzerinden alınacak. Etkinliğimiz İngilizce olup, simultane Türkçe çeviri olacak.
Kaligrafi İnceleme ve Geliştirme Atölyesi: Bir günlük Kaligrafi İnceleme ve Geliştirme yetişkin atölyesi, alanında değerli kaligraf Tolga Girgin tarafından yürütülecek. 26 Haziran Pazar günü saat 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek bu atölye İBB Taş Oda-Sultanahmet’te yapılacak. Katılımın sınırlı olduğu atölye eğitimine kayıtlar, paylaşılan kayıt formu linki üzerinden alınacak. Atölye eğitimimiz orta ve ileri seviye kaligraflara yöneliktir.
Çivi Yazısı Atölyesi: Bir günlük Çivi yazısı yetişkin atölyesi, alanında değerli uzman Sümerolog Veysel Donbaz tarafından yürütülecek. 28 Haziran Salı günü saat 12.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek bu atölye Turşucuzade Konağı Taş Odası’nda yapılacak. Katılımın sınırlı olduğu atölye eğitimine kayıtlar, paylaşılan kayıt formu linki üzerinden alınacak.
Graffiti Atölyesi: Bir günlük Graffiti yetişkin atölyesi, Türkiye’nin en önemli graffiti sanatçılarından Tunç Dindaş a.k.a. Turbo tarafından yürütülecek. 29 Haziran Çarşamba günü saat 11.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek bu atölye Turşucuzade Konağı Taş Odası’nda yapılacak. Katılımın sınırlı olduğu atölye eğitimine kayıtlar, paylaşılan kayıt formu linki üzerinden alınacak.
Kaligrafide Teknik Analiz Atölyesi: Bir günlük Kaligrafide Teknik Analiz yetişkin atölyesi, Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatçılarından Erhan Olcay tarafından yürütülecek. 30 Haziran Perşembe günü saat 11.00-14.00 saatleri arasında gerçekleşecek bu atölye Turşucuzade Konağı Taş Odası’nda yapılacak. Katılımın sınırlı olduğu atölye eğitimine kayıtlar, paylaşılan kayıt formu linki üzerinden alınacak.
ÇOCUK ATÖLYELERİ
“Kaligrafist” çocukları da unutmadı. Birer günlük atölyeler halinde 8-12 yaş arasındaki çocuklardan oluşacak beş farklı gruba beş gün yeni bir deneyim kazanmaları için fırsat verilecek. Çocuklar, yürütücülüğünü Merve Özdeş’in yapacağı “İstanbul’dan Mektup Var” atölyesiyle zarf ve kartpostallarını süsleyerek mektuplaşma kültürünü öğrenme fırsatını yakalayacaklar. Yine yürütücülüğü Ekrem Ceyhan’ın yapacağı “Graffiti” konulu çocuk atölyelerinde, çocuklar kentin sokaklarını süsleyen sanatı kâğıt üzerinde deneyimleyecekler. 25-27 Haziran ve 1-2-3 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek atölye eğitimleri için sınırlı kayıtlar, İBB Mahalle Evleri’nden alınacak.