İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ortaklığında, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hazırlanan ‘Karanlığı Aydınlat’ başlıklı ışık enstalasyon sergisi, 25 Kasım – 10 Aralık 2021 tarihleri arasında 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı‘nda düzenleniyor.
Küratörlüğünü Fırat Engin ve Ekin Kılıç Ezer’in üstlendiği ve 12 sanatçının eseriyle katıldığı sergide yer alan sanatçılar Hazal Ünsal, Efe Alpay, Erhan Tunalı, Oğuz Akın, Fırat Engin, Ece Kibaroğlu, Aykut Öz, Emre Okçuer, Zeynep Üçöz, Esra Koruç, İlkin Eskipehlivan ve Ecem Dilan Köse.
Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesinde sivil toplumun önemine de vurgu yapan sergi; ışık, tasarım ve sanatı yaratıcı bir şekilde kullanarak kadınların ve kız çocuklarının maruz bırakıldığı şiddetin farklı biçimlerine dikkat çekiyor, sanatı ve aktivizmi kamusal alana taşıyarak kadınlara yönelik şiddetin sonlanması için kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Sergi, ilk kez 2019 yılında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Seğmenler Parkı’nda, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleştirilmişti. Bu yıl sergi, Avrupa Birliği’nin mali desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, BM Kadın Birimi tarafından uygulanan “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi İçin Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi” projesi kapsamında Yoğurtçu Parkı’nda açıldı. KSivil toplumdan seslerin yansıtıldığı bir eser, sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle birlikte oluşturuldu.
Sergi kapsamında ayrıca 27 Kasım – 4 Aralık 2021 tarihleri arasında Şişhane metro durağında ses ve ışığı bir araya getiren interaktif bir ‘haritalama’ eseri de İstanbullularla buluşuyor. Kadınlara yönelik şiddete son vermek amacıyla herkesi mesajlarını bırakmak üzere mikrofona davet eden eser, Ecem Dilan Köse imzası taşıyor.
16 Günlük Aktivizm Kampanyası
25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren “16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”, her sene Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde küresel ölçekte düzenleniyor; kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için farkındalık ve hak savunuculuğu çalışmalarını kapsıyor. Türkiye’de kampanyanın öncülüğünü yapan BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi, 2018 yılından bu yana ateş böcekleri ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çekiyor. Yanıp sönen ışıkları sayesinde birbirleriyle iletişim kuran ve karanlığı aydınlatan ateş böcekleri, BM Kadın Biriminin 2018’den bu yana düzenlediği 16 Günlük Aktivizm kampanyalarının ana simgesi.
BM Kadın Birimi (UN Women) “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Ortaklı İş Birliklerinin Güçlenmesi” projesini, Avrupa Birliği’nin yaklaşık 4.5 milyon Avroluk mali desteğiyle Mart 2024’e kadar uygulayacak. Avrupa Birliği’nin “Sivil Toplum ve Medya Programı” kapsamında desteklediği proje, başta kadın haklarıyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşları (STK) ve diğer ilgili STK’ların kapasitelerini ve ortaklıklarını geliştirmelerine destek olacak.