kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

KRANK Art Gallery’de yeni sergi: “Syncretic”

4 Ekim 2019

KRANK Art Gallery, 19 Eylül – 9 Kasım 2019 tarihleri arasında Şilili sanatçı María Paz Bascuñan‘ın “Syncretic” başlıklı solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

Bellekte yaşayıp metropollerde biten pusulasız bir yolculuğun güncesi olarak okunabilecek sergi, izleyeni gündelik hayatın gerilimleriyle dolu bir sınır bölgesine davet ediyor. 

“Syncretic” sergisi ile farklı dokuda ve yapıdaki kumaşların birlikte kullanılması ve örülmesinden oluşan tuvalleriyle izleyicinin karşısına çıkan María Paz Bascuñan, kullandığı materyal ve alışılmışın dışındaki tekniği ile, fikir ve beklentileri yeniden yapılandırmaya teşvik ediyor.

Bellekte yaşayıp metropollerde biten pusulasız bir yolculuğun güncesi olarak okunabilecek bu sergide eserler, izleyeni gündelik hayatın gerilimleriyle dolu bir sınır bölgesine davet ediyor. İç içe geçmiş ipler topluluğunun yarattığı bu gerilim, sinkretizmin, yani bağdaştırıcılığın sunduğu  uzlaşma yolunda, yerleşik çoğulluğun ve başkalığın farkına varma gerekliliğini ortaya koyuyor.

Böylelikle, ‘‘sınır’’ kavramı eserlerde yeniden anlamlandırılıyor. Sınır deyince genellikle, iki ya da daha fazla bölümü birbirinden ayırmak için düşünülmüş bir çevreleme alanı akla gelir. Fakat sergilenen eserlerle ortaya koyulan bakış açısı ile sınır; farklılıkların buluşma noktası, bir eşik misali karşımıza çıkıyor. Bu eşik, olasılıkları kısıtlamanın aksine onları güçlendiren ve genişleten bir alan olarak ele alınıyor. Böylelikle sınır, pek çok otoritenin örmeye çalıştığı ayırıcı bir duvar olmaktan çıkarak farklı ipliklerin buluşup iç içe geçtikleri yepyeni bir alana dönüşüyor.

“Syncretic” sergisinde kumaşlar, gerçek dışı bir saflık ve homojenlik iddiasının ardına saklanan ve hep gizli tutulan karmaşık ilişkilerin örümcek ağını gözler önüne seriyor. Yargılayıcı ve belirleyici tek bir sesin çıktığı üniter tartışmayı geride bırakarak, farklı seslerin akışkanlığında, sinkretik tartışmanın şekillendirildiği, diyalog temelli bir bakış açısı ortaya konuyor.