kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020’yi Patara Yılı ilân etti

3 Ocak 2020

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin kültürel değerlerinin dünya çapında öne çıkarılması amacıyla başlatılan tema yıllar projesi, 2020 yılında Antalya’nın Patara Antik Kenti ile devam ediyor.

Bakanlık, turizmde Türkiye’nin kültürel ve tarihi değerlerini ön plana çıkarmak amacıyla 2018 yılını Troya Yılı ilan etmişti. Daha sonra da dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğunun ortaya çıkarıldığı Göbeklitepe’ye dikkat çekmek için 2019, Göbeklitepe Yılı ilan edilmişti. 2020 yılının teması ise Antalya’daki Patara Antik Kenti olarak seçti.

Arkeolojik kazılarla M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen Patara Antik Kenti, Antalya’nın Kaş ilçesine 42 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Likya Birliği’ne üye en eski yerleşimlerden ve başkentlik yapmış bir şehir. 10 kilometrekarelik alana sahip antik kentte uzun yıllardır Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında kazılar ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

Bugüne kadar onlarca eşsiz tarihi eserin ortaya çıkarıldığı Patara, UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi’nde bulunan Xanthos vadisinde denize açılabilecek tek yer özelliğini taşıyor.

Dünyanın en eski meclis binasına sahip

‘Noel Baba’ olarak da bilinen Aziz Nicholaos’un doğum yeri ve çocukluğunun geçtiği yer olan Patara, Likya Birliği şehirlerinin temsilcilerinin buluştuğu dünyanın en eski meclis binasına da sahip.

Amfiteatr, tarihi deniz feneri, ana cadde, hamamlar, Roma zafer takı, Tepecik mezarlığı, bazilika ve çeşitli tapınaklarla tarihi açıdan büyük zenginliğe sahip antik kentte bulunan dünyanın en eski demokratik meclis binası olarak bilinen Patara Meclis Binası, TBMM tarafından restore edilerek ziyarete açıldı.