kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılında kültürel etkinliklere yapılan yardımlarla ilgili raporu hazır

15 Mart 2016

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2015 yılında kültürel etkinliklere yapılan yardımlarla ilgili “Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik Gereğince Yapılan 2015 Yılı Yardımları”  başlıklı raporunu yayımladı. Raporda üç farklı müdürlük tarafından toplam 929 “kültürel etkinlik” için 10.071.619 TL yardım yapıldığı görülüyor.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Tanıtma Genel Müdürlüğü olarak 3 farklı genel müdürlük altında toplanan “kültürel etkinlik”ler festival, şölen, yarışma, sergi, anma, etkinlik ve tiyatrodan toplu sünnet, güreş, pide, pilav ve fasülye festivallerine kadar geniş bir çatı altında toplanıyor.

Raporda yer alan bilgilere göre, 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan en yüksek bütçeyi 230.000 TL ile Türkiye Diyanet Vakfı almış. Vakıf, bu yardım ile “Mushaf-ı Şerif Sergisi: Mukaddes Miras” sergisi düzenlemiş. Bakanlık tarafından verilen ikinci en yüksek bütçe ise 70.000 TL ile İstanbul’dan Beyoğlu Belediyesi’ne gitmiş. Beyoğlu Belediyesi bu yardım ile 10. Altıneller Geleneksel Türk El Sanatları Festivali‘ni düzenlemiş. Üçüncü sırayı ise her biri “tiyatro oyunu” için 68.000 TL alarak Abdurrahman Korkmaz – Ekol Ajans, İleti Medya, Moda Sahnesi ve Semaver Kültür Sanat paylaşıyor.

Raporda yapılan yardımların illere göre dağılımına baktığımızda ise yine farklı bir adaletsizlik görüyoruz. İlk sırayı 130 yardım ile İstanbul alırken, ikinci sırada 120 yardım ile Ankara ve üçüncü sırayı 40 yardım ile Balıkesir alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılı yardımlarından kendilerine hiç pay düşmeyen şehirler ise Van, Bitlis, Kars, Hakkari, Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Karabük ve Kilis.