Beykoz Kundura’nın performans sanatlarına yenilikçi ve disiplinlerarası bir alan yaratmayı amaçlayan sahnesi Kundura Sahne’nin sanatsal program danışmanlığına Pelin Başaran geldi.
S. Buse Yıldırım’ın sanat yönetmenliğinde yürütülen Kundura Sahne’nin 2021-2022 sezonu programının hazırlanması ve belirlenmesinde danışmanlık verecek olan Başaran, Haziran’da Beykoz Kundura’da ilki yapılacak PerformLab’in de kurucularından. 2000’lerde garajistanbul’da yöneticilik yapan ve kurucusu olduğu PARC ve Siyah Bant gibi oluşumlarla İstanbul güncel sanat hayatının belirleyici isimlerinden birine dönüşen Pelin Başaran, aynı zamanda Birleşik Krallık’ta Manchester’da yer alan Contact Tiyatrosu’nun sanatsal programının yürütücülüğünü yapıyor.
1979 doğumlu performans sanatları küratörü ve yapımcısı Pelin Başaran, ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Yakın Türkiye Tarihi – Atatürk Enstitüsü’nde tamamladı. 2007 yılında açılan çağdaş gösteri sanatları mekânı garajistanbul’un kurucu ekibinde yer aldı ve dünyanın farklı yerlerinde birçok uluslararası projenin gerçekleşmesine öncülük etti.
Aralarında Rimini Protokoll, Meg Stuart ve Michael Laub’un da olduğu uluslararası sanatçı ve gruplarla çalıştı. 2011’de kısa adı PARC olan Uluslararası Performans Sanatları Araştırma ve Üretim Derneği’ni kurdu. PARC bünyesinde performans sanatları alanında sanatsal araştırmanın geliştirilmesi ve desteklenmesini hedefleyen programlar tasarladı ve sanatsal üretim için yeni sunum yollarının oluşturulmasına önayak oldu. Anadolu Kültür’ün projelerinde kültür politikaları alanında araştırmacı olarak çalıştı ve Alternatif Kültür Politikaları raporu yazım sürecinde rol aldı. Çağdaş gösteri sanatları alanındaki Türkiyeli aktörleri buluşturan Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi Derneği’nin (ÇGSG) yönetiminde çalıştı. Sanatçıların ve sanat kurumlarının yaşadıkları sansür olaylarını araştırmak, analiz etmek ve arşivlemek amacıyla Siyah Bant girişimini başlattı. Ulaş Karan ile birlikte hazırladıkları “Sanatsal İfade Özgürlüğü Kılavuzu” 2016’da yayımlandı.
2013 yılından beri yaşadığı Birleşik Krallık’ta sanatta çeşitliliği ve ırkçılık karşıtlığını teşvik eden girişimlerde aktif bir rol üstlenirken, kültür sanat kurumları içinde ‘kültürel ve etik bir paradigma olarak bakım’ konulu araştırmalara katkıda bulunmaya devam ediyor. Hâlen Siyah Bant’ta araştırmacı ve eş-direktör olarak çalışmalarını sürdüren Başaran, 2017’den beri Manchester’da Contact Tiyatrosu’nun sanatsal programının direktörlüğünü yapıyor ve aynı zamanda bağımsız küratör olarak uluslararası projeler yürütüyor.