Genç sanatçıları desteklemek için kurulan Mixer ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), 2017 yılında yeni bir sanat semineri serisi hazırladı. Katılımcıların çağdaş sanatın dinamiklerini ve sanat alanındaki aktörleri tanımalarını sağlamak, onlara daha bilinçli birer sanat izleyicisi olmaları için yol göstermek amacıyla hazırlanan seminerler Ocak ayı boyunca gerçekleşecek. Károly Aliotti, Işıl Eğrikavuk ve Ebru Yetişkin tarafından verilecek seminerler, Sanat Dünyasına ve Koleksiyonerliğe Giriş, Çağdaş Sanattan Nasıl Sağ Çıkarım?, Yeni Medya Sanatı ve Sanatta Sahtecilik başlıklarını taşıyor.
05.01.20017 – Sanat Dünyasına ve Koleksiyonerliğe Giriş
Sanat dünyasındaki aktörlerin kimler olduğunu ve birbirleri arasındaki sarmal ilişkiyi derinlemesine inceleyerek, koleksiyonerin bu sarmal içerisinde oynadığı role değinilecek.
Bir yandan sanat dünyasının dinamiklerini keşfederken, diğer yandan kendi koleksiyonunuzu oluşturma yönünde atacağınız adımları gözünüzde canlandırabileceğiniz, interaktif bir eğitim alacak.
Eğitmen : Károly Aliotti
University of Massachusetts’ten mezun olan Aliotti, freelance sanat danışmanlığı yapmasının yanı sıra 7 yıl boyunca Arkas Holding’in sanat danışmanlığını yapmıştır.
12.01.2017 – Çağdaş Sanattan Nasıl Sağ Çıkarım?
Güncel sanatı anlamak neden bu kadar zor? Çoğumuz bir çağdaş sanat sergisine, bienale ya da sanat fuarına gittiğimizde, gördüğümüz eserleri yorumlamak için çaba harcamakta, hatta bazen sanat eseri olup olmadığını tartışmaktayız. Aklımızı hep kurcalayan, bazen sormaya çekindiğimiz bu sorulardan sıyrılmamızı sağlayan bir eğitim bizi bekliyor.
Günümüzün çağdaş sanat okumalarını oluşturan konular ve sanatçılar, performans, video sanatı, kamusal alanda sanat, ses enstalasyonu gibi değişik alanlarda üretilen işler ve bu işlerin bize anlattıkları üzerine planlanan bu oturum sizi sanatçı, akademisyen ve yazar Işıl Eğrikavuk ile güncel sanat dünyasında kısa ve etkili bir yolculuğa çıkarıyor.
Eğitmen : Işıl Eğrikavuk
Boğaziçi Üniversitesi’nin Batı Dilleri ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. The School of The Art Institute of Chicago’da görsel sanatlar yüksek lisansı yaptı. 2008’den beri İstanbul’da yaşıyor. Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi Üniversitelerinde çağdaş sanat ve medya alanlarında ders verdi. Halen Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor, Hürriyet Daily News gazetesinde editörlük yapıyor. Videolarında sosyal meseleler ile gerçek ve kurmaca arasındaki sınırlarda gezinen ‘yalancı’ (pseudo) belgeseller, performans kayıtlarına dönüşüyor. Videolarında, gerçekliğin kurumlar tarafından şekillendirilmiş temsiliyetlerini absürdleştirerek yeni hakikat rejimleri ve hikayeleri imal etmenin olasılıklarını araştıran sanatçının katıldığı sergilerden bazıları şunlar: 11. İstanbul Bienali; ‘Endgame’, LoopSpace, Seul-Güney Kore; ‘Moment of Agency’, Kunst Museum, Basel-İsviçre; ‘The Interview’, Boots Contemporary Art Space, St.Louis-ABD; ‘Gerçekçi Ol İmkansızı iste’, Karşı Sanat, İstanbul.
19.01.17 – Yeni Medya Sanatı
Günümüz bilgisayar ve medya teknolojileri kullanılarak üretilen yeni medya sanatını ele alacak bu oturum küratör ve akademisyen Ebru Yetişkin tarafından verilecek.
Bu seminerde katılımcılar, yeni medya sanatı hakkında bir girişten sonra, örneklerle farklı şekilde üretilmiş eserleri görme ve okuma şansı bulacak.
Yeni medya sanatının ne şekilde sunulup sergilendiğini ve yeni medya koleksiyonları üzerine bilgi edinecekler.
Eğitmen : Ebru Yetişkin
Bilim, sanat, teknoloji ekseninde çalışan ve yeni medya kültürünü eleştirel bir yaklaşımla inceleyen bir araştırmacıdır. Yetişkin 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-TV-Sinema bölümünde lisans eğitimini aldı. Daha sonra Université Louis Pasteur ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “Bilim, Teknoloji ve Toplum” programında ormansızlaştırma meselesine odaklanarak bilimin popülerleştirilmesi ve bilimsel verilerin politika üretim sürecindeki kullanımı ile ilgili yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Doktora araştırmasının bir kısmını burslu olarak Paris’teki Ecole Nationale Supérieure des Mines – İnovasyon Sosyolojisi Merkezi’nde ve Palais de Tokyo Müzesi’nde Bruno Latour’un danışmanlığı altında yürüttü. 12 yıldır İTÜ’de öğretim görevlisi olarak eğitim ve araştırma çalışmalarına devam eden Yetişkin, “Sosyoloji”, “Medya ve Toplum”, “Günümüz Sanatı” derslerini veriyor. Işık Üniversitesi’nde ise yarı-zamanlı olarak “Çağdaş Sanat, Bilim ve Teknoloji”, “Enformasyon Toplumu ve Toplumsal Yaşam” derslerini verdi. New York Üniversitesi ve Inholland Üniversitesi’nde de misafir öğretim üyesi olarak dersler veren Yetişkin, Türkiye’de disiplinler ötesi araştırma ve eğitim çalışmalarının gelişmesine aracılık ediyor.
26.01.17 – Sanatta Sahtecilik
‘Türkiye’de gündeme gelen sahte resim piyasasının geçmişi eskilere uzanıyor. Gerçek ile sahte arasındaki ince çizgi, gerek felsefi gerek etik açıdan ele alındığında farklı sonuçlar doğuruyor. Doğası itibariyle oldukça subjektif olan sahtecilikte hukuki açıdan da eksikler yaşandığını kabullenmek durumundayız.’ Károly Aliotti, İstanbul Art News Temmuz-Ağustos 2014.
Sanat danışmanı Károly Aliotti’nin yapacağı oturum sahteciliğin ne olduğu, nasıl anlaşılabileceği, kimlerin bu konuda yetkili olduğundan bahsederken, aynı zamanda geçmişten günümüze ismini duyurmuş sahtecilerle bizi tanıştıracak.
Eğitmen : Károly Aliotti
University of Massachusetts’ten mezun olan Aliotti, freelance sanat danışmanlığı yapmasının yanı sıra 7 yıl boyunca Arkas Holding’in sanat danışmanlığını yapmıştır.