İstanbul Modern‘in 2012 yılında başlattığı etkinlik dizisi “Müzeler Konuşuyor”, Amerika ve Birleşik Krallık’tan sonra, 2016-2017 sezonunda Goethe Institut işbirliği ile Almanya’yı merceğe alıyor. “Müzeler Konuşuyor” aracılığıyla uluslararası müze profesyonelleri, Türkiye’deki meslektaşları ve ziyaretçilerle buluşuyor.
“Müzeler Konuşuyor”, 15 Şubat Çarşamba günü saat 19.00‘da Münih‘teki Haus der Kunst‘un direktörü Okwui Enwezor‘u ağırlıyor. “Savaş sonrası: Pasifik’le Atlantik Arasında Sanat, 1945-1965” Sergisi Üzerine başlığıyla gerçekleşecek konuşmada Enwezor sergi üzerine görüşlerini aktaracak.
2015 tarihli 56. Venedik Bienali’nde görsel sanatlar direktörlüğü yapan Enwezor; Paris’teki La Triennale 2012,7. Gwangju Bienali, 2. Sevilla Bienali, Kassel’deki Documenta 11 ve 2. Johannesburg Bienali gibi pek çok uluslararası sergide de sanat yönetmeni olarak görev aldı. Geçtiğimiz dönemde San Francisco Sanat Enstitüsü’nün başkanlığını yapan Enwezor, kurum bünyesindeki akademik programların da idarecisiydi ve misafir öğretim üyesi olarak Columbia Üniversitesi, New York; Pittsburgh Üniversitesi ve Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi’nde bulundu. New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Kirk Varnedoe misafir öğretim üyesi olan Enwezor, 2013’te Küresel Özel Öğretim Üyesi unvanıyla New York Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde görev yaptı.
Almanya’daki sanat kurumlarının küratörlerinin ve müze direktörlerinin davetli olduğu “Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Almanya” kapsamında, Almanya’daki sanat kurumu modelleri ele alınıyor. Kültürel alanda demokratik bir öz temsil imkânı sunan “Kunsthalle” ve “Kunstverein” gibi çeşitli oluşumlara sahip bu ülkenin, sanat kurumu anlayışına ve müzecilik alanına getirdiği özgün katkılar değerlendiriliyor. Sanat mekânlarını farklı bir açıdan tekrar düşünmeye ve yeniden şekillendirmeye hizmet eden konuşmalar, Türkiye’deki ziyaretçileri, güçlü bir müzecilik ağına sahip olduğu halde yeterince tanınmayan Almanya’dan profesyonellerle bir araya getiriyor. Konuşmalar; müze ve ziyaretçileri, müze mimarisi ve genişleme projeleri, koleksiyon yapan ve yapmayan kurum modelleri, küratöryel pratikler ile programlama ve müze yönetiminde yeni yaklaşımlar gibi ana konulara odaklanıyor.