Niantic Labs tarafından geçtiğimiz ay piyasaya sürülen Pokemon GO, kısa sürede tüm dünyada bir fenomen haline geldi. Birçok ülkeden farklı yaştan kullanıcıların ilgi gösterdiği oyun, kısa sürede mobil cihazlardan en çok indirilen uygulamalar arasındaki yerini aldı. Pokemon GO’nun birçok sektöre de olumlu ve olumsuz etkileri olmaya başladı. Kültür sektöründe de bu durum, özellikle Pokemon GO içerisinde çeşitli fiziksel mekanlar yer aldığı için müzeler ve kültür kurumları için önemli.
Oyunda dünyanın farklı yerlerindeki birçok nokta PokeStop veya ödül noktaları olarak belirlendi. Kullanıcılar ise harita üzerinden bu noktaları takip edip Pokemonlara ulaşabiliyor. Bir sanat eseri veya binadaki bir mimari eklenti bir PokeStop olabiliyor. Dolayısıyla Pokemon’u yakalamak veya PokeStop’a uğramak isteyen Pokemon GO kullanıcısının bu noktaya fiziken gelmesi gerekiyor. Bazı müzeler Pokemon GO’nun yarattığı bu trafikten memnunken, bazıları için ise bu durum negatif etki yaratıyor.
Bazı müze ve galeriler bu sayede genç ziyaretçi saysını arttırıyor. British Museum‘da Parthenon sergisinin olduğu alan bir PokeStop, dolayısıyla çok sayıda genç ziyaretçi çekiyor. McNay Art Museum (San Antonio) için ise Temmuz ayı ortası en düşük ziyaretçi çekilen dönemlerden biri. Yüksek bir konumda olması sebebiyle ziyaretçiler sıcak yaz aylarında gitmeyi tercih etmiyorlar. Ancak müzenin sosyal medya hesabından, müze bahçesindeki “Ekans” adlı Pokemon’un bulunduğuna dair yapılan paylaşımdan sonra müzenin Instagram takipçileri %125 oranında arttı. Ayrıca yıllık 134.000 ziyaretçi çeken müzenin aylık ziyaretçi sayısı %50 oranında artış gösterdi. Öte yandan bölgedeki emekli ve yaşlı nüfusu fazla olmasına rağmen, Boca Raton bölgesindeki Morikami Museum & Japanese Gardens’taki 15 PokeStop, günlük ziyaretçi sayısını %25 arttırdı.
Whitney ve MoMA da Pokemon GO furyasından faydalanan büyük müzeler arasında. MoMA’nın ön girişinde 2 adet PokeStop bulunuyor, içerideki galerilerde ise bazı Pokemonlar yer almakta. Philadelphia Museum of Art ise, ziyaretçilerin istedikleri giriş bedelini ödeyebilecekleri saatlerde Pokemon buluşmaları düzenlemeye başladı.
Bazı müzeler Pokemon GO trafiğinden memnunken, bazıları da bu durumdan oldukça şikayetçi. Washington’daki Soykırım Müzesi, ziyaretçilerin gelip yas tuttukları kısımlarda Pokemon avlanmasından rahatsız olduklarını bildirdi. New York veya Washington’daki bazı büyük müzeler ise Pokemon GO’ya bağlı göze çarpan bir artış tespit edemediklerini bildirdi. Yüksek sayıda ziyaretçi çeken bu müzeler için Pokemon GO kullanıcıların etrafta dolaşması, müze trafiğini olumsuz yönde de etkileyebilir.
Türkiye’den Pokemon GO furyasına katılan ilk müze ise Pera Müzesi oldu. Müze, Instagram hesabından “Pera Müzesi’nde Pokémon avına çıkmaya ne dersiniz? Pera Müzesi PokéStop’una uğramayı unutmayın! 😄 #PokemonGo“ yazısıyla müzede ortaya çıkan bir Eeve Pokemon’unu paylaştı.
Kaynakça: