OMM’dan “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisine paralel podcast serisi

27 Ocak 2022

OMM – Odunpazarı Modern Müze, adını bir kamyon arkası yazısından alan “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisine paralel olarak Aposto!’nun desteği ile bir podcast serisi hazırladı. Podcast serisi Spotify ve Google Podcast üzerinden dinleyicilerle buluşuyor.

OMM Editoryal Direktörü Büşra Erkara‘nın moderatörlüğün üstlendiği seride, sergide işleri yer alan sanatçılar, eserleri aracılığıyla günümüz Türkiye’sinde toplumsal aidiyet ve birey olmanın tanımları üzerine konuşuyor.

Zeren Göktan “Bir İhtimal Daha Var”

Popüler kültürde yer alan aşk anlatıları, kadına yönelik şiddet hakkında bize ne söylüyor? “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisinde “Bir İhtimal Daha Var” adlı eseriyle yer alan sanatçı Zeren Göktan ile hapishane mâhkumlarının uyguladığı boncuk işi sanatı ve esere gömülü olan QR kodun yönlendirdiği, kadın cinayetlerini ölümsüzleştiren dijital “Anıt Sayaç” projesi tartışılıyor.

Cansu Yıldıran, “Somut Olmayan Bir Ev Arayışı”

“Mülksüzler” adlı fotoğraf serisinde kendi köklerinin de dayandığı Karadeniz yaylalarında ev sahibi olma hakkından yoksun kadınları fotoğraflayan sanatçı Cansu Yıldıran ile “mahrum bırakılma” ve kabul görmeme arasındaki doğrusal ilişkiden, özgürce var olma mücadelesinden ve kuir gece masallarından bahsediliyor.

Şükran Moral, “Tabuların Karnına Jilet Atmak”

Eşitlik, hemen, şimdi! Türkiye’de kız çocuklarının, çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirilmesine bir tepki niteliğindeki “Evli, Üç Erkekli” (2010) adlı performansının fotoğraf çıktısıyla sergide yer alan Şükran Moral ile sanat ve iktidar ilişkisi ve ataerkil düzeni toplumsal semboller üzerinden tersyüz etmek üzerine bir söyleşi dinleyiciler ile buluşuyor.

Mustafa Boğa, “Hâlâ Konuşuyor musun?”

İç benliğimizi ve kimliğimizi tanımlamak için cevaplardan çok sorulara mı ihtiyacımız var? Adana’da başlayan yaşamına Londra’da devam eden, pratiğinde sıklıkla kültürel çatışmaları ve potansiyel uzlaşma alanlarını konu edinen sanatçı Mustafa Boğa, sergide yer alan “Yabancı Nesneler”, “Süslü Diyaloglar – Hâlâ Konuşuyor musun?”, “Kalaşnikof” adlı eserleri ve ailesine ait düğün videolarında karşılaştığı, yıllar içinde değişen “benliğini” anlatıyor.

Nilbar Güreş, ”Ayşe Fatma’yı Seviyor”

Konu ülkemizin kendi mazisi olduğunda, neden ‘hatırlayamama’ problemi yaşıyoruz? Sergide kadınların temsiliyetini odağına alan TrabZONE serisinden “Yol Ayrımı (Ana-Kız)” ve “Başüstü” fotoğrafları ile yer alan Nilbar Güreş’le Karadenizli kadınların yoğun çalışma alışkanlıkları, sanatçının kumaşlarla kişisel tarihi ve kuir kavramının eşitlik ve adalet isteği ile ilişkisi üzerine bir söyleşi dinleyiciler ile buluşuyor.

Sinan Tuncay, “Neden Böyle Yetiştiriyoruz Bu Erkekleri?”

Sergi kapsamında gösterilen “Mahrem-i Umumi” ve “Olamadığım Adamlara Mahsustur” kolaj serilerinde heteronormatif kültüre meydan okuyan Sinan Tuncay ile bir anksiyete kaynağı olarak toplumsal ritüeller, mekânların beden üzerindeki yaptırımları ve bireyle toplum arasındaki sancılı ilişki inceleniyor.

Şener Özmen, “Yeni Bir Umutsuzluk”

Güncel koşullarda yaşamımızı sürdürmek, iyi bir sanat mı? Şener Özmen’le çağdaş sanat alanında yaşanan “pandemi öncesi pandemi”, pazar ekonomisinde üretim meselesi ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin başlangıçları üzerine bir söyleşi.

Rehan Miskci, “Hayalet Yüzler, Fantezi Mekânlar”

Kendi kimliğimizle görünür olmak ya da olmamak: İşte bütün mesele bu. Sergi kapsamında “Olmadığın Yerler” ve “Dağ – Foto Yeraz” işlerini görebildiğimiz Rehan Miskci ile sanatçının “Foto Yeraz” serisinde başrol oynayan boş stüdyoları, Ermenicenin Türkiye’deki iç mekansallığını ve fotoğrafçı Maryam Şahinyan’ın kapsamlı arşivi inceleniyor.