kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Open House’da ilk sergi “Açık Ev”

20 Eylül 2017

Open House, 16 – 30 Eylül tarihleri arasında, 15. İstanbul Bienali’nin komşu etkinliği olarak, komşuluğun evin içindeki odalarda başladığına ışık tutan ‘’Açık Ev’’ başlıklı ilk sergisini Nişantaşı Ihlamur Yolu Sokak No 79 Sim Apartmanı Daire 6’da açıyor.

Teşvikiye’de geçen yüzyılın ortalarından kalma bir apartman dairesinde yapılan ortak çalışmayı içeren, misafirlerin davet edileceği, semte uğrayanların ve yolu düşenlerin vakit geçirebileceği bir oluşum olan Açık Ev, kentsel planlama ve toplumsal konut dinamiklerindeki değişimler yoluyla ilgi odağı haline gelen kapılarını ziyaretlere yeniden açıyor. Sim Apartmanı’nda bulunan bu daire, içerisinde yaşamış olan aileden izler halen barındırırken aynı zamanda da bu yarı boş apartman dairesi, boş alanları ve duvarları ile, sergi gruplarına ve çeşitli atölyelere ev sahipliği yapıyor.

Açık Ev, unutulan geçmişin incelenmesi yoluyla, anıların eşliğinde bir araya getirilen, zamanı arşivleyen ve değişimi anlatan fotoğraf, video, heykel ve sunumlara ev sahipliği yaparak günümüze taşıyor. Sergi, bizlere yaşanmışlığı üç şekilde inceleyerek aktarıyor: Yaşam Alanı- Ev-Yaşam Deneyimi

Yaşam Alanı: Tesvikiye ve çevresinin tarihçesi incelenerek son 150 yıllık değişim dinamiklerinin açığa çıkarılması hedefleniyor.  Kentsel planlama ve mimarlık bölümü öğrencilerinin, değişim dinamikleri üzerine atölye çalışmaları ve tartışmalara katılma fırsatı bulacağı programlarda, bu değişikliklere, kent göçüne ve farklı etnik kökenlerin yaşam alanı değiştirmesine yol açan sosyolojik ve tarihi etkenler ile İstanbul’un ikamet bölgelerini mercek altına alacaktır. Bu değişikliklerin sonucu, atölyelerde ve çeşitli etkinliklerde tartışılacak ve bilgilendirici panolar aracılığıyla sergilenecek ve tasarım teklifleri ve eskizler ziyaretçiler ile buluşacaktır.

Ev: Yarı boşatılmış bir ev, serginin yapısal iskeletini oluşturuyor.

Yaşam Deneyimi: Sanat eserleri, performanslar, atölye çalışmaları ve tartışmalar, doğumdan ölüme ve sonsuzluğa kadar olan yaşam akışına uygun olarak sergide yer alıyor.

Sanatçılar: Leyla Sakpınar, Uluç Ali Kılıc, Sami Baruh, Yağmur Cıngıllıoğlu, Gül Kozacıoğlu, Stéphane Biron, Suzette Banastey Dushi, Tuğba Hacısüleymanoğlu, Lü, Emilia Demetriou ve Naz Balkaya